Je eigen webshop: hoe eraan te beginnen

Wie tegenwoordig een beetje commercieel is ingesteld kan er bijna niet meer omheen: je moet kunnen verkopen via het internet. E-commerce heeft ons koopgedrag de afgelopen jaren drastisch veranderd en zowel grote merken als kleine zelfstandigen springen mee op de kar. Bij het opstarten van een webshop komt heel wat kijken.  Zonder de tussenkomst van een professional kan de moed je al snel in de schoenen zakken. Gelukkig is er sinds enkele jaren een beloftevol softwarepakket op de markt: Magento.e-commerce

Magento is het eerste professionele e-commerce-systeem op de markt binnen het open-source model. De basisversie is gratis te gebruiken en daarmee ook al voor kleine webwinkels bereikbaar. Het programma kent veel functies en mogelijkheden voor het opzetten en onderhouden van je eigen webwinkel. Bovendien is het in staat om met je mee te groeien naarmate je meer succes boekt en je webshop groeit. Die flexibiliteit laat je toe zelf te beslissen over het uiterlijk, inhoud en functionaliteit van je webshop.

Waarom Open Source?

Een recent onderzoek van O’Reilly Research naar dit onderwerp geeft enkele verklaringen voor het toenemend succes van Open Source producten waaronder: flexibilteit en schaal, lage kosten, veiligheid en innovatie. Denk bijvoorbeeld ook aan de stijgende populariteit van andere pakketten zoals WordPress (voor blogs) en Drupal. Veel mensen verwarren Open-Source wel eens met gratis software. Hoewel je Magento gratis kan downloaden is dat niet de essentie! Open-Source slaat eerder op de openbaarheid en beschikbaarheid van de broncode van de applicatie. Als gebruiker van Magento mag je dus naar believen die code aanpassen, wijzigen en uitbreiden.

… en het prijskaartje?

We zeiden het al:  de basisversie van Magento is helemaal gratis te downloaden. Dit is een volledig pakket – géén trialversie voor 30 dagen, bv – waar je al flink mee aan de slag kan. De Premium Magento Enterprise Edition is te verkrijgen via een jaarlijkse inschrijving. Tarieven en prijzen kunnen ook raadplegen op de homepage van Magento.

De geschiedenis van Magento.

Magento is een product van het bedrijf Varien. De eerste jaren van deze eeuw bood deze firma weboplossingen voor haar klanten met behulp van open-source-toepassingen. Op het gebied van e-commerce werkte Varien vooral met osCommerce maar hier was eigenaar Roy Rubin maar matig tevreden over. Hij besloot dat het beter moest kunnen en in 2007 kwam de eerste bètaversie op de markt. Deze werd lovend onthaald en bovendien al snel honderdduizenden keren gedownload. Het duurde dan ook niet lang voor de Magento-community zo groot was geworden dat de oorspronkelijke doelstellingen al een jaar later grotendeels waren bereikt. Dit waren vooral: de beschikbaarheid van een complete en flexibele oplossing, die schaalbaar was voor zowel grote als kleine ondernemingen. In 2011 werd Magento overgenomen door eBay.

Magento webshop

Waarom zou je voor Magento kiezen?

Omdat het gratis is natuurlijk! Ja, maar zeker niet enkel daarom. Doorslaggevender is de kwaliteit van het systeem gecombineerd met de grote community die het pakket steeds blijft verbeteren. Enkele interessante aspecten zijn bijvoorbeeld:

 • Multi-site functies: de mogelijkheid om meerdere webwinkels met 1 installatie op te zetten, zelfs met verschillende talen en valuta
 • Uitbreidbaarheid: er zijn ondertussen talloze add-ons  beschikbaar die je toelaten de functionaliteit flink uit te breiden
 • Productcatalogus: een waaier aan mogelijkheden voor het beheren van je productgamma
 • Themes: bepaal zelf het uiterlijk en lay-out van je winkel
 • Ondersteuning: Magento wordt ook gebruikt door professionele IT-bedrijven. Dit is misschien al een stap verder maar weet dat er bijzonder veel know-how rond dit programma aanwezig is.
 • Schaalbaarheid: met Magento ben je jaren verzekerd van een goed platform dat je naar eigen inzicht en vermogen kan uitbreiden
 • Backend: Magento is voorzien van een uitgebreid systeem waarmee je je webwinkel kan beheren.

Magento draait nu al enkele jaren mee  en het pakket is intussen goed gestabiliseerd maar de ontwikkeling gaat nog steeds door. Op het moment van schrijven is  dit versie 1.7 (uitgebracht in april 2012).

Magento backend

Executive Summary

Start je eigen webshop met Magento
Magento is de ideale software voor het starten van je eigen webshop. De basis versie is gratis, voor een uitgebreide versie dien je wel te betalen. Maar waarom zou je voor Magento kiezen?

3 Comments

 1. Pieter Caluwaerts

  9 months ago

  Hallo Benjamin,
  leuke blogpost!

  Eerst en vooral even kaderen dat ook bij Magento professioneel advies meestal aangeraden is :) Vermits de leercurve redelijk stijl kan zijn (theming, development) is Magento geen pakket dat je op 1-2-3 geleerd krijgt. Er is wel een zeer grote community die hun kennis deelt, wat super is! Ook is professioneel advies rond configuratie soms aangeraden. Ik kom dagelijks klanten tegen waarvan de BTW-regels verkeerd zijn ingesteld, klanten die niet efficiënt werken met hun productcatalogus, de helft van de configuratie staat nog op standaard instellingen (bv meta tags), sommige urls als “/about-magento-demo-store” zijn nog beschikbaar, … :)

  Wat ik zeker aan je blogpost wens toe te voegen is de link naar Magento Connect: http://www.magentocommerce.com/magento-connect/ Hier kan je meer dan 5000 modules vinden die functionaliteit aan je shop kan toevoegen.

  Ook kunnen beginnende Merchants de handleiding voor Magento 1.7 gratis downloaden op volgende link: http://www.magentocommerce.com/resources/magento-user-guide

  Veel succes aan toekomstige Magento addicts ;)

  Gr,
  Pieter Caluwaerts
  @CaluTweets
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *