Internet voor twee derde van de wereldbevolking dankzij Google-ballonnen

Google is in Nieuw Zeeland gestart met het testen van Project Loon. Dit is een nieuw project van het speciale Laboratorium X van Google, die eerder al op de proppen kwam met Google Glass en de wagen zonder chauffeur.

Internet dankzij heliumballonnen

Met Project Loon wil Google zo’n twee derde van de wereldbevolking voorzien van draadloos internet, en dat met de hulp van heliumballonnen. Het is de bedoeling dat Google in de stratosfeer een ring van heliumballonnen de wereld laat rondvliegen, en op die manier draadloos internet voorziet aan de mensen net onder de ballonnen. Er is overigens geen gevaar voor de commerciële luchtvaart. De ballonnen zullen dubbel zo hoog vliegen als passagiersvliegtuigen.

Zopas werden de eerste testen in Nieuw Zeeland min of meer succesvol afgerond. Dertig ballonnen werden in de lucht opgelaten en konden al 50 testgezinnen voorzien van enkele minuten internet.

Geen internet voor 2/3 van wereldbevolking

Vandaag heeft nog ruim twee derde van de wereldbevolking geen toegang tot het internet. Vooral in landen als China en India hebben ruim één miljard mensen nog geen internet. Ook in veel landen in de zuidelijke hemisfeer hebben veel mensen nog geen internet. Vaak ligt de maandelijkse kost voor internet er hoger dan een gemiddeld maandloon.

Ook in gebieden waar traditionele communicatiemiddelen moeilijk toegankelijk zijn, of in gebieden met veel aardbevingen en tsunami’s, zouden de Google-ballonnen een goed alternatief kunnen zijn.

Commercieel interessant voor Google

Dat Google zoveel mensen van internet wil voorzien, kan op het eerste zicht heel nobel zijn, maar natuurlijk is het ook commercieel interessant voor Google. Hoe meer mensen toegang hebben tot het internet, hoe meer potentiële Google-gebruikers, en dus meer potentiële inkomsten voor Google.

Executive Summary

Project Loon
Google wil 2 derde van de wereldbevolking van draadloos internet voorzien dankzij een ring van heliumballonnen in de stratosfeer.

1 Comment

  1. lolo

    8 months ago

    ik snap dit niet
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *