Het hek is van de dam: allereeste banner op de Google home pagina.

Het hek is van de dam. De ‘cleane’ Google home pagina, die vaak een oase van rust is in een internet dat bol staat van de advertenties, vertoonde gisteren een geanimeerde banner. Google overtreedt daarmee een van de basis beginselen van de zoekrobot.

Google ad homepagina

“The playground is open. The new $ 199 tablet from Google.” Dat stond er gisteren te lezen op google.com, samen met een grote afbeelding van het Nexus tablet en een link naar de Google Play Store. Eerder waren er al wel kleine tekst advertenties te zien op de home pagina, maar nooit eerder vertoonde Google zulke grote banneradvertenties.

Het vertrek van Marissa Mayer

Opvallend genoeg komt deze banner er nog geen 6 weken na het vertrek van Marissa Mayer bij Google. Marissa Mayer was er sinds het begin van Google bij, en zij heeft er altijd op toegezien dat de Google home pagina zo minimalistisch mogelijk zou blijven. In 2005 postte zij volgende quote op de Google blog:

“There will be no banner ads on the Google homepage or web search results pages. There will not be crazy, flashy, graphical doodads flying and popping up all over the Google site. Ever.”

6 weken geleden verliet Marissa Mayer het bedrijf, en daarmee lijkt het hek van de dam. Ze is nu CEO bij concurrent Yahoo.

Een oase van rust

De reacties bleven dan ook niet lang uit, een Twitter search op ‘Google ad’ levert resultaten van zowel voor- als tegenstanders op. Hoe dan ook wordt het minimalistische ontwerp van de Google home pagina vaak beschouwd als een van de succesfactoren van de zoekrobot. Logisch, het internet staat bol van de advertenties, overal willen ze onze aandacht trekken en ons wegleiden van de website die we bezoeken. De Google home pagina is daarin vaak een oase van rust. Het lijkt erop dat we die oase van rust kwijt zijn, en het is nu afwachten wat Google in de toekomst gaat doen: blijft het bij een eenmalige advertentie, of krijgen we binnenkort regelmatig zulke advertenties te zien?

Executive Summary

Google banneradvertentie
Google toonde gisteren voor het eerst een grote banneradvertentie op zijn homepagina. De reacties bleven niet lang uit.

2 Comments

  1. Serge Vanhaverbeke

    9 months ago

    Ik herinner me een seminar waarbij de presentator een voorbeeld gaf van een homepage van alle Google services. Google is een groot beursgenoteerd bedrijf met vele activiteiten. Al deze activiteiten hadden een plaatsje op de home-page. Ook een event kalender en een shop waren aanwezig. De hoofdtaak, de zoekmachine, was gereduceerd tot een klein zoek veldje ergens rechts op de pagina. Het was duidelijk dat dit 13 in dozijn voorbeeld absoluut niet appealing was en in strijd met 2 marketingprincipes: ‘Focus is everything’ en ontwikkel ‘single task websites’!

  2. Thomas Vanhoutte

    9 months ago

    Uitermate slim gezien. De waarde van die advertentieplaats is bijna onbetaalbaar eigenlijk – ideaal voor Google om zo hun eigen producten te adverteren.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *