Google’s frontale aanval tegen Wikipedia? Google Knol !

Google Knowledge Base: Google KnolVandaag raakte via Search Engine Land en de Officiële Google Blog bekend dat Google aan het werken is aan een dienst die mogelijk kan uitgroeien tot een rechtstreekse concurrent van Wikipedia. Of de dienst ooit uit private beta gaat geraken staat volgens Google nog niet vast, maar de fundamenten worden momenteel wel gelegd. Je kan je niet inschrijven om mee te testen en er zijn nog geen pagina’s zichtbaar voor niet-testers. Mooiste detail aan het hele verhaal? De mogelijke naam van de dienst: Google Knol

De naam zou afgeleid zijn van Google Knowledge en bedoeling van het hele systeem zou zijn een knowledge base op te bouwen op basis van user generated content. Een gebruiker kiest een onderwerp, publiceert er een tekst over en anderen kunnen bijdragen aan de tekst via ratings en comments. De initiële aanmaker van de tekst blijft wel de volledige controle over het onderwerp behouden. Bovendien zou de gebruiker advertenties op de pagina’s kunnen plaatsen en delen in de inkomsten. Ik vermoed dat spammers overal ter wereld zich al aan het voorbereiden zijn om zodra de dienst gelanceerd wordt zo veel mogelijk onderwerpen te claimen en anderen de mogelijkheid te ontnemen hun onderwerp van expertise uit te bouwen.

We geven nog enkele opmerkingen mee over hoe Google hoopt spam tegen te gaan op Google Knol. Search Engine Land kon ze ontfutselen aan Udi Manber, vice-president of engineering bij Google:

 • De content is eigendom van de auteur
 • Auteurs kunnen uitgaande links plaatsen zo veel ze willen zonder nofollow attribuut om toe te laten reputatie van Knol door te geven aan andere sites (dit lijkt me eerder een manier om spam aan te moedigen, maar kom…)
 • Via API’s kan de informatie op Google Knol opgevraagd worden op andere sites en applicaties
 • Andere ads dan die van Google zelf worden toegelaten (yeah sure)
 • Google zal in zijn algoritme de Knol pagina’s geen onnatuurlijke voorsprong geven. Als ze ranken doen ze dit puur organisch binnen het normale Google Algoritme.

Zoals je zelf kan lezen een hoop tegenstrijdige informatie die spam niet echt tegengaat (eerder bevordert) en die in de komende maanden zonder twijfel nog sterk zal bijgestuurd worden…

Tot slot geven we nog enkele screenshots van hoe de dienst er mogelijk zou kunnen uitzien (via SEL):

Google Knol / Knowledge

Google Knol / Knowledge bottom of page

8 Comments

 1. Tim Ceuppens

  17 months ago

  Het feit dat “kennis” geclaimed kan worden lijkt mij vrij raar en ungoogley? Is het niet eerder zo dat je een autoriteit moet zijn (en dat moet kunnen aantonen) in het onderwerp waarover je schrijft?

 2. Joris Roebben

  17 months ago

  En wie gaat dan bepalen of je een autoriteit bent? Google zelf? De andere Knollers? Zodra er iemand met slechte bedoelingen tot Google Knol toegelaten wordt staat de deur open voor spammers. Een geclaimd onderwerp op Google Knol zou trouwens al snel tot oneerlijke competitieve voordelen kunnen leiden lijkt me.

  Nee, ik denk dat het systeem zoals het vandaag werd voorgesteld nooit effectief gelanceerd zal worden… is niets voor Google…

 3. Tom Bogaert

  17 months ago

  instead of indexing the worlds information, own the worlds information. Zolang de informatie relevanter is dan andere lijkt me het ok, maar wikipedia is ok, maar ook niet altijd. Het onderscheid maken tussen goede en minder goede onderwerpen is niet zo evident.

  De content is van de schrijver?? Is er revenuesharing van de ads voorzien dan? Geen onnatuurlijke voorsprong in de zoekresultaten. Het rekensommetje is waarschijnlijk # bezoekers op wikipedia via Google * conversieatio voor clicking on ads op dergelijke paginas * gemiddelde cost per click geweest.

  Inderdaad, waar is de google-insteek? de meerwaarde? gelinkt aan je google-account?

 4. Tom Bogaert

  17 months ago

  Google will provide the author with substantial revenue share from the proceeds of those ads

 5. oondi.com

  16 months ago

  If anyone is interested in purchasing http://www.oondi.com which is a website similar to Google Knol, send an e-mail to info [AT] oondi [DOT] com. The time is now for these types of websites; the business model has just been validated. oondi.com also focuses towards other languages such as Dutch and French, which is unique in comparison to Squidoo, HubPages, Google Knol, etc…

 6. Neodymium

  16 months ago

  Ik vind het wel een zegen, dat- anders dan bij Wikipedia- er door anderen niet in je teksten geknoeid kan worden. Veel experts hebben m.i. om die reden Wikipedia altijd links laten liggen.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *