Google waarschuwt voor websites met “slechte bedoelingen”

Sinds gisteren waarschuwt Google in de SERP’s voor websites die volgens hen niet te betrouwen zijn en die malware of malicious software installeren. Deze onaangekondigde feature heeft zoals je kan verwachten enorme gevolgen in de trafiek naar websites die volgens Google niet voldoen.

Als je in Google een bepaalde term zoekt en in de resultaten komt een site voor die op de blacklist van Google staat voor malware, dan zal er een verwittiging weergegeven worden die de “nietsvermoedende” surfer waarschuwt. De vorm is vrij eenvoudig, onder de title van de pagina komt de zin “Deze site kan schade toebrengen aan uw computer” of “This site may harm your computer”. Als je op deze zin doorklikt kom je hier terecht, een pagina met meer uitleg over het hoe en waarom van de verwittiging. Doel van het syteem is “de surfer een veiliger gevoel te geven”… Tientallen site die de pech hadden van op de malware-lijst van Google te staan zagen als gevolg van de toevoeging in de SERP’s hun bezoekersaantallen dramatisch dalen.

En nu misschien het belangrijkste: hoe komt je in de blacklist terecht en hoe geraak je er weer uit?

Google MalwareHoe geraak je er in? Als je site niet voldoet aan de Google voorwaarden voor een veilige site (inclusief privacy policy !), en iemand meldt dat al dan niet anoniem op stopbadware.org, dan kan je het zitten hebben. In hoeverre de meldingen worden nagekeken is ons op dit moment nog niet duidelijk. Er staan zelfs sites op de blacklist die enkel links hebben naar een malware-website. Het nagaan van de betrouwbaarheid van de sites waarnaar je linkt is hiermee natuurlijk in één klap een prioriteit geworden.

Hoe geraak je er weer uit? Een mailtje naar appeals@stopbadware.org en hopen dat ze er rekening mee houden is voorlopig het enige wat je kan doen.

De macht van Google om sites te maken of te kraken wordt hiermee nogmaals bevestigd. Je zal de pech maar hebben van (onterecht) op de blacklist terecht te komen. En geraak er dan maar eens terug af.

Ik vermoed dat het laatste hierover nog niet gezegd is…

Voorbeelden? Zoek eens op “free illegal software“, “beautiful screensavers“, “crack keygen” of “serial code“.

Leave A Comment
    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *