Google Street View en privacy gaan schijnbaar niet samen

Echte beelden van een straat in plaats van een kaart lijken toch geniaal? Je kan exact zien waar je heen moet en kan je direct oriënteren in een nieuwe omgeving. Google dacht dit ook toen ze auto’s rondstuurden om foto’s en beelden van de echte wereld te maken voor Google Maps.

Wie wilt zijn gezicht op Google Maps?

Vooral in Europa heeft Google al jaren problemen met privacygroepen door dit concept. In eerste instantie voerde men discussies over de weergave van gezichten, nummerplaten en andere persoonlijke gegevens.

Door persoonlijke gegevens uit Street View te weren leek het even mogelijk voor Google om het project in Europa eindelijk echt van grond te krijgen. Maar helaas: door onvoorzichtigheid zit Google nu weer met rechtszaken.

Een auto van Google met camera

Internet privacy weeral bedreigd door Google?

De beelden voor Street View worden gemaakt met camera’s op Google auto’s. De laatste versie van deze auto’s detecteert ook draadloze netwerken. Voor beveiligde netwerken zorgt dit voor weinig problemen, er werd namelijk enkel onpersoonlijke data verzameld.

Onbeveiligde netwerken daarentegen werden iets te grondig geanalyseerd door Google. Zo heeft het bedrijf een hoop gevoelige informatie verzameld zoals paswoorden en e-mails van gebruikers. Dit is duidelijk een inbreuk op de privacy en vele landen laten dit niet onbestraft.

In Gazet van Antwerpen lezen we dat Google deze week in Nederland een dwangsom van 1 miljoen moet betalen. In België is het onderzoek naar de praktijken van Google nog niet afgelopen.

In België en Nederland valt de kritiek op Google echter nog mee. Duitsland daarentegen is enorm op zijn privacy gesteld. Daarom heeft Google na veel protest zijn Street View dan ook opgegeven in het land. Zelfs Google Analytics ligt er onder vuur.

Google toch integer

De privacycommissie die zich over dit dossier buigt, heeft aangegeven dat Google zelf de feiten aan het licht heeft gebracht in mei vorig jaar. Daarbij vermeldden ze echter dat het erg onwaarschijnlijk is dat medewerkers van Google ook daadwerkelijk naar al de verzamelde data hebben gekeken.

Wij sluiten ons aan bij de conclusie van de privacycommissie. Google beschikt over immense hoeveelheden persoonlijke informatie en het is onmogelijk dat ze die daadwerkelijk allemaal gaan lezen. Toch is het een beetje beangstigend dat een bedrijf beschikt over zoveel informatie. Hoe zal Google de Europese overheden overtuigen dat de privacy van de burgers veilig is?

Leave A Comment
    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *