Google stopt met Google News in Spanje

google-news-spanje

Het internet staat boordevol websites met nieuwsberichten of blogartikels, de ene al interessanter en betrouwbaarder dan de andere. Door al deze informatie zie je vaak door het bos de bomen niet meer. Daarom lanceerde Google zijn nieuwsdienst Google News. Deze nieuwsdienst is beschikbaar verschillende landen, waaronder ook Spanje. Maar dat is binnenkort niet meer het geval. Je leest hieronder waarom Google in Spanje met deze nieuwsdienst moet stoppen.

Wat is Google News?

Google News is een computer-gegenereerde nieuwssite die nieuwsberichten, teksten en blogartikels van over de hele wereld verzamelt. Zo vind je snel informatie over een bepaald onderwerp, alle berichten van een bepaald land en kan je een gepersonaliseerd overzicht aanmaken. Het grote voordeel? Alle nieuwsberichten staan op één plaats en deze dienst is volledig gratis. Een duidelijk overzicht van verschillende artikels zorgt ervoor dat je snel verschillende content sites kan vergelijken en beoordelen. Google News toont namelijk de titels van de artikels. Klik je op een titel? Dan word je automatisch verwezen naar de site waarop het artikel gepubliceerd werd.

Door een nieuwe wet wordt Google News in Spanje noodgedwongen stopgezet.

Click to tweet!

Uitgeverijen kunnen zelf beslissen of hun artikels in Google News terechtkomen of niet. De meerderheid beslist om hun berichten te laten verschijnen, omdat het aantal bezoekers van hun website stijgt. Op dit moment zijn er meer dan 70 internationale edities in 35 talen beschikbaar op Google News.

Waarom stopt het in Spanje?

Google heeft aangekondigd dat Google News vanaf 16 december 2014 in Spanje stopt. Google moest de nieuwsdienst stopzetten omdat dit land een nieuwe wet goedgekeurde rond het publiceren van content. Hierin staat vermeld dat elke Spaanse uitgeverij geld moet vragen aan diensten zoals Google News vanaf het moment dat er content uit hun publicaties gebruikt wordt. Google News is volledig gratis en toont ook geen advertenties. Deze dienst brengt dan ook geen geld op, waardoor het onmogelijk is om te blijven bestaan in Spanje. Alle Spaanse content providers worden dus van Google News verwijderd, of ze dat nu willen of niet. De nieuwsdienst wordt ook volledig afgesloten in Spanje. Dit gebeurt nog voor de Spaanse wet in januari in werking treedt. Bovendien zal de nieuwe wet waarschijnlijk ook andere nieuwsdiensten in Spanje beïnvloeden.

Executive Summary

Google News, de nieuwsdienst van Google stopt vanaf 16 december in Spanje. Een nieuwe wet dwingt Google om de nieuwsdienst af te sluiten en Spaanse content providers van Google News te verwijderen, of ze dat nu willen of niet.

Leave A Comment
    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *