Google schrapt Franstalige kranten uit zijn index

Wie op de Belgische versie van Google “site:lesoir.be” ingeeft zal geen enkel zoekresultaat meer terugvinden. Nadat Google begin deze maand veroordeeld werd voor de schending van auteursrechten, omdat het artikels van Belgische Franstalige en Duitstalige kranten op zijn Belgische nieuwssite plaatste, heeft de zoekmotor alle zoekresultaten die surfers zouden kunnen leiden naar de websites van zijn aanklagers gewoon weggehaald uit zijn index. Daarnaast heeft Google alle artikels en foto’s van de Franstalige en Duitstalige kranten weggehaald van Google News, zoals hen opgelegd werd onder een dwangsom van 1 miljoen € per dag. De kranten in kwestie zullen het aantal bezoekers op hun websites waarschijnlijk aanzienlijk zien dalen!

Vaak verkopen de kranten namelijk artikels uit hun archief: als een stukje niet meer online te bekijken valt, kan u het tegen betaling aanvragen. Die inkomsten zouden dus wegvallen doordat Google deze inhoud wel aanbiedt. “We vragen van Google dat ze de kranten toestemming vragen en betalen voor publicatie van de artikelen. Google verkoopt advertenties en verdient aan onze ‘content'”, aldus Margaret Borbon van Copiepresse.

Google gaat in hoger beroep tegen de uitspraak van een Belgische rechter die het internetbedrijf heeft gelast onmiddellijk te stoppen met het ‘doorlinken’ van nieuws. Het nieuws wordt ondertussen internationaal gevolgd. De Belgische uitspraak is immers zonder precedent. Vergelijkbare zaken in Nederland en Duitsland vielen eerder steeds uit in het voordeel van de nieuwssites – in Nederland was dat nu.nl – die doorlinken. Ook het Franse persbureau Agence France Presse heeft momenteel een rechtszaak tegen Google lopen.

Bron: Datanews

Leave A Comment