Google met het hoofd in de cloud

Google cloud

Elk jaar organiseert Google het event Google I/0. Hier kan je altijd grote aankondigingen van Google verwachten. Ook dit jaar zijn er dan ook enkele nieuwe producten die onze aandacht trekken. De leukste nieuwigheden zijn Google Music en de Chromebook. Opvallend is dat beide systemen gebruik maken van cloud computing. Met andere woorden alle bestanden en programma’s staan op het internet, je moet niets downloaden.

Google Music beta

Met Google Music kan je al je muziek online zetten. Hierdoor heb je op ieder moment toegang tot je favoriete muziek, als je een internetverbinding hebt. Maar je kan ook bestanden downloaden van je online map als je wilt luisteren zonder verbinding.

Er is echter al kritiek op het systeem. Platenlabels zeggen dat Google op die manier piraterij ondersteunt. Er gaan daarentegen wel geruchten de ronde dat Google illegale bestanden zou verwijderen met hetzelfde systeem dat het gebruikt om YouTube filmpjes te filteren.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=ZrNhKcxBbZo&feature=player_embedded[/youtube]

Chromebook

Google gaat nog veel verder met cloud computing dan enkel het opzetten van een simpel systeem om muziek te delen. De Chromebook is een laptop die volledig draait op het internet. Je moet geen programma’s of apps downloaden om met de nieuwe laptop te werken.

Een groot voordeel hiervan is dat alle programma’s automatisch geüpdatet worden. De computer start ook veel sneller op dan de gemiddelde laptop. Daarnaast heb je altijd een back-up van al je bestanden, omdat alles in de cloud staat.

De Chromebook is een enorm innovatief toestel. Dit heeft echter ook enkele nadelen. Cloud computing is nog relatief jong, waardoor je beperkingen zal ondervinden met de Chromebook. Met een slechte internetverbinding zal de laptop traag zijn en zonder internetverbinding kan je er weinig mee doen.

Ook op vlak van privacy en de veiligheid van je informatie kan je vragen stellen bij het systeem. Alles staat in de cloud, waardoor ook hackers dag en nacht kunnen proberen om toegang te krijgen tot je bestanden. Op zich is dit geen probleem als je een gouden regel van het internet volgt: doe niets wat je niet aan je grootmoeder (en je concurrenten) zou tonen.

Vanaf 15 juni zijn er Chromebooks beschikbaar in enkele landen waaronder Nederland en de VS. In Nederland is enkel laptopshop.nl aangeduid als verkoper op dit moment. Er zullen modellen van zowel Samsung als Acer aangeboden worden. De prijs ligt naar schatting tussen 300 en 500 euro.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=akZ7huEkFRQ&feature=player_embedded [/youtube]

Android: Ice Cream Sandwich

Met de Chromebook zou je Google’s mobiele besturingssysteem Android bijna vergeten. Hoewel het besturingssysteem ChromeOS waarop de Chromebook draait geëxporteerd kan worden naar eender welk toestel (laptop, tablet, smartphone, dekstop) focust Google momenteel enkel op laptops.

Voor smartphones en tablets blijft Android dus momenteel nog de enige optie van Google. Op het event werd het nieuwe besturingssysteem Android 4.0 met de naam Ice Cream Sandwich voorgesteld. Dit besturingssysteem zou de prestaties van Android toestellen nog beter en intuïtiever maken. Eén van de grote argumenten voor het nieuwe systeem is P2P NFC.

Google experimenteer al langer met NFC voor Android. Met Near Field Communication kan je zonder kliks contact maken met andere toestellen. Voor betalingen wordt het al gebruikt. Je moet enkel met je smartphone een keer swipen en je betaling is in orde.

Hiervoor heb je als ontvanger van de betaling gespecialiseerde apparaten nodig, zoals een aangepast kassasysteem. De nieuwigheid zit in het P2P gedeelte. Dit betekent dat je onder andere betalingen kan doen tussen twee smartphones zonder extra apparaten. Op café €10 te kort? Even swipen met de telefoon van een vriend en hij kan je cash geven.

+1 op je website

Enkele weken geleden maakte Google de +1 knop bekend. Dit is een knop die erg lijkt op de like button van Facebook waarmee je kan aanduiden dat je een website of een zoekresultaat goed vindt.

Op het event heeft Google laten weten dat binnen enkele weken de +1 knop ook beschikbaar wordt voor websites. Naast de like, twitter, mail, digg, … knop kan je dus ook Google’s eigen +1 button toevoegen.

Zoals gewoonlijk had Google veel te vertellen. Het is echter de vraag hoeveel van deze producten tot volgend jaar zullen overleven. Gaan we volgend jaar muziek luisteren op onze Chromebook terwijl we betalen met onze Android-toestellen en een website +1’en. Of gaan Apple, Microsoft en Facebook onze tijd opeisen?

1 Comment
    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *