Google lanceert campagne voor een vrij en open internet

Naar aanleiding van de ‘World Conference on International Telecommunications’ van de Internationale Telecommunicatie Unie (ITU), lanceerde Google gisteren campagne om te pleiten voor een vrij en open internet. Op de bijeenkomst van de ITU, komen verschillende landen samen om te praten over de regularisatie van het internet, wat volgens Google weleens het einde zou kunnen betekenen van het ‘World Wide Web’ zoals we dat vandaag kennen.

Free and open internet campagne GoogleBijkomst van de ITU

Gisteren ging de ‘World Conference on International Telecommunications’ van de ITU van start in Dubai, een vergadering met afgevaardigden van 193 verschillende landen die 11 dagen duurt. Tijdens deze vergadering zou een verdrag besproken worden dat al sinds 1998 ongewijzigd bleef en handelt over de regulering van het internet. Volgens Vint Cerf, ‘Chief Internet Evangelist’ bij Google, zouden veranderingen aan het bestaande verdrag ertoe kunnen leiden dat censuur toegestaan wordt en de internettoegang in enkele landen afgeschaft wordt.

Waarom is een vrij en open internet belangrijk?

Internet wordt vandaag gebruikt door meer dan twee biljoen mensen of ongeveer één derde van de planeet. Internet is een plaats waar iedereen wereldwijd content kan lezen, creëren en delen via één muisklik. Het belangrijkste voordeel van internet is dat iedereen er toegang toe heeft en niemand beperkingen opgelegd krijgt. Bovendien biedt internet tal van interessante communicatiemogelijkheden, die erg belangrijk zijn voor bedrijven en ondernemers, en creëert internet nieuwe jobs.

Internetvrijheid bedreigd

Een recente studie van The Open Net Initiative in 72 landen, toonde aan dat er bij 42 landen sprake is van gefilterde en gecensureerde content op het internet. Landen zoals Noord Korea en Cuba maakten zelfs geen deel uit van de studie.

Google is bang dat vooral deze landen die nu al proberen om de internetvrijheid te beperken, de vergadering van de ITU zullen gebruiken om beperkingen op te leggen om het internet beter te kunnen controleren. De ITU bestaat bovendien enkel uit regeringsafgevaardigden, waardoor  bedrijven, ondernemers, internetgebruikers en ICT specialisten niet gehoord worden bij de bespreking van het nieuwe telecommunicatieverdrag.

Er zouden bijvoorbeeld voorstellen op tafel liggen om anonimiteit op het internet af te schaffen, zodat iedereen geïdentificeerd en gearresteerd kan worden bij overtredingen. Sommige landen zouden er tevens voor pleiten om het beheer van domeinnamen en internettoegang onder controle van de United Nations te leggen. Nog anderen zouden het plaatsen van content op het internet betalend willen maken, zodat de drempel hoger ligt. Diensten zoals Facebook, Skype en YouTube zouden het bovendien financieel veel moeilijker krijgen.

Google slaat alarm via campagne voor een vrij en open internet

Uiteraard is Google als internet zoekmachine gealarmeerd door de mogelijke wetten die de beperking van informatiestroom via internet zouden kunnen veroorzaken. Daarom lanceerde het gisteren een campagne om te pleiten voor een vrij en open internet. Op de website van de campagne vind je waarom Google internetvrijheid belangrijk acht, hoe de vergadering van de ITU deze internetvrijheid kan beperken en welke gevolgen dat zou hebben. Google spoort via de campagne alle internetgebruikers aan om mee te pleiten voor een open en vrij internet voor iedereen.

Google ontwierp tevens een website met een interactieve map, waar ‘netizens’ of mede-internetgebruikers aangespoord worden om samen met Google te pleiten voor een vrij en open internet. Google lanceerde eveneens de hashtag #freeandopen voor Twitteraars die een vrij en open internet willen steunen.

Google open and free web campagne

 

Executive Summary

Het ITU komt samen om te praten over het telecommunicatieverdrag, waardoor de internetvrijheid beperkt zou kunnen worden
Google lanceert daarom een campagne die wijst op de voordelen van een vrij en open internet en vraagt iedereen om deel te nemen aan hun actie.

1 Comment

  1. Faes herman

    6 months ago

    Ja ik ben voor een vrij en kosteloos internet voor iedereen.
    Dit moet echter voldoende krachtig zijn en voldoende volume.
    De inkomsten kunnen zij dan uit reclame halen.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *