Google laat werk opknappen door bezoekers

Een gigantische hoeveelheid afbeeldingen kan op Google, Altavista en Yahoo doorzocht worden. Helaas is het niet altijd eenvoudig voor de zoekmachines om de juiste afbeeldingen te laten verschijnen bij de juiste zoektermen, afbeeldingen kunnen immers nog altijd niet geïnterpreteerd worden door computers. Tot voor kort werden daarom de bestandsnamen en de alt-tags gebruikt om de afbeeldingen te indexeren. Dat dit niet tot bevredigende resultaten leidt is evident en manueel alle afbeeldingen indexeren zou veel te veel kosten. Google heeft nu een oplossing gevonden en zet hierbij de surfers aan het werk.

Om de kwaliteit van Google Images te verbeteren heeft het bedrijf een online game gelanceerd waarbij spelers labels moeten toevoegen aan de afbeeldingen die ze te zien krijgen. U speelt anderhalve minuut tegen een random speler en bedoeling is in die anderhalve minuut zo veel mogelijk labels toe te kennen aan de afbeelding die u te zien krijgt. Zijn er overeenkomstige labels tussen die van u en uw tegenspeler, dan verdient u 100 punten.

In tegenstelling met wat alle sceptici een kleine twee maanden geleden verwachtten is het online spelletje “Google Image Labeler” stilaan een enorm succes aan het worden. Zoals zowat alles van de firma Google is het wel nog in de beta-fase. Het syteem werd bedacht door hoogleraar Luis von Ahn. Deze zei zelf over het labeler-spel : “Omdat het spelletje in relatief korte tijd populair werd, en nu door circa 75.000 spelers vaak uren per dag wordt beoefend, is het al gelukt bijna 20 miljoen plaatjes op het internet voldoende namen te geven zodat ze door een zoekmachine worden herkend. Het is nu een kwestie van afmaken. Als je 5.000 mensen twee maanden lang mijn spel full time laat spelen, heb je alle plaatjes die in Google zitten een naam gegeven.”

Het systeem werkt dus onverwacht goed en vermoedelijk zullen nog vele analoge games volgen.

Leave A Comment
    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *