Google laat goede doelen gratis adverteren

Nederlandse hulporganisaties kunnen sinds kort beroep doen op een beurs (de Google-Grants) waarmee ze gratis kunnen adverteren op Google’s zoek- en inhoudsnetwerk. Het Google Grants programma bestaat al langer in de VS. Volgens Google willen ze hiermee ‘organisaties ondersteunen die hun filosofie van dienstbaarheid aan de gemeenschap delen en de wereld verder willen helpen op het gebied van wetenschap en technologie, onderwijs, gezondheidszorg, het milieu, jeugdwerk en de kunsten.’

Enkel Nederlandse liefdadigheidsinstellingen die in bezit zijn van een CBF-Keur of een CBF Verklaring van geen bezwaar mogen hun aanvraag indienen. Bij goedkeuring kan de hulporganisatie in kwestie rekenen op ten minste drie maanden gratis advertenties. Internationaal hebben reeds honderden organisaties beroep gedaan op de Google Grants om te adverteren voor het goede doel, gaande van natuurbehoud tot voorlichting in verband met HIV en aids.

Of dit alles louter voortkomt uit menslievendheid of eerder een manier is om het stilaan afkalvende ‘Do No Evil’-imago opnieuw op te poetsen, laten we liever in het midden. Vast staat dat hiermee een hele nieuwe markt opengaat voor Nederlandstalige search engine advertisers. Hopelijk laat een gelijkaardig Belgisch Google Grants programma niet te lang op zich wachten.

Voor meer info over Google Grants: http://www.google.com/grants/index.html


3 Comments

 1. Goede Doel

  16 months ago

  Het blijft lastig om een goed doel te selecteren. Er blijft zoveel aan de strijkstok hangen. Websites zoals http://www.goededoel.org proberen een advies te geven over de beste goede doelen. Maar ja, wat is wijsheid?

 2. M.J. van Regteren

  10 months ago

  Ls.,
  Gratis adverteren zoals u zegt is alleen voor CBF gekeurde stichtingen. Kleine stichtingen die niet CBF gekeurd zijn omdat die kosten veel en veel te hoog zijn komen dus niet hiervoor in aanmerking. Juist kleine stichtingen hebben een groeter rendement van de giften omdat ze o.a. deze kosten niet willen en kunnen maken. Is er misschien toch ruimte voor b.,v. ANBI erkende stichtingen? Gaarne bericht en vriendelijke groet, Rien vaqn Regteren

 3. René Voordeckers

  10 months ago

  Beste Rien

  Dit artikel is al enkele jaren oud en dus niet volledig up-to-date. Ik heb voor je even gekeken op de website van Google Grants en een ANBI is voldoende om in aanmerking te komen voor het gratis adverteren van Google.

  http://www.google.com/grants/grantees/legal.html

  Vriendelijke groeten
  René Voordeckers
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *