Google Instant Previews beïnvloedt web analytics data [OPGELOST]

Google_Analytics_LogoAdverteerders kampen de laatste tijd met problemen betreffende hun web analytics data. Nu zijn er bevestigde berichten dat Google Instant Previews de web analytics data beïnvloedt. Eerder waren er al klachten van adverteerders over een ‘reporting glitch’ waardoor de Quality Score van vele adverteerders een enorme daling vertoonde.

Het lijkt erop dat Google in sommige gevallen een ‘on-demand fetch’ van jouw pagina uitvoert om dynamisch een Instant Preview te creëren. De ‘on-demand fetch’ gebeurt wanneer een zoeker zijn muis op de zoekresultaten op Google plaatst en de image preview verschijnt. Sommige analytics tools – waaronder Google Analytics – kunnen dit beschouwen als een bezoek omdat Google Instant Preview de pagina werkelijk in real-time aan het bezoeken is om de opgevraagde Instant Preview te bekomen.

Er verschenen al verschillende klachten op de (Engelstalige) Google Help Forums. John Mueller van Google beantwoordde de klachten door te zeggen dat Google aan het probleem aan het werken is zodat de Instant previews niet meer als pageviews gerekend worden: “We werken aan een oplossing voor dit probleem, om te voorkomen dat Google Instant Preview on-demand fetches het Analytics JavaScript uitvoeren en dus gerekend worden als pageviews.”

Wanneer de oplossing verwacht mag worden, werd niet meegedeeld. Voor adverteerders die de laatste twee weken daadwerkelijk een significante verandering gezien hebben in hun Analytics rapport: dit zou de reden kunnen zijn. En je mag dan opnieuw aan een verandering verwachten (een drop in dit geval) eens Google het probleem heeft verholpen. En nee, je moet vandaag niets veranderen aan je Google Analytics code.

4 Comments

 1. Sven De Meyere

  12 months ago

  De Google Analytics pageview bug is al een week opgelost door Google ==>
  http://analytics.blogspot.com/2010/11/instant-preview-issue-resolved.html

 2. Tom Bogaert

  12 months ago

  Hi Sven, Inderdaad: Het probleem blijkt al opgelost te zijn. Bedankt om ons hierop te wijzen. Heb gelijk de titel aangepast!
  Heb je ook de ‘Advanced Segment’ om in kaart te brengen hoe groot het probleem was bij jou sites geprobeerd?

 3. Sven De Meyere

  12 months ago

  Hoi Tom,

  Geen probleem, soms moeilijk om te volgen welke bugs Google al dan niet gefixed heeft. Deze hebben ze vrij snel opgevolgd, maar het is al anders geweest.

  Dat segment heb ik inderdaad geprobeerd, maar daaruit blijkt eigenlijk dat het vooral een storm in een glas water was (voor mijn Analytics profielen toch). Zelfs bij websites met grote bezoekersaantallen viel de “schade” heel erg goed mee.

 4. Tom Bogaert

  12 months ago

  OK Sven, bedankt voor de feedback. Ik denk dat het bij ons ook wel allemaal zal meevallen. Ik ga het toch eens nakijken.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *