Google goes OpenSocial

opensocialSlechte verliezer of niet, Google maakt er een punt van om rivaal Facebook, die met de social networking golf furore maakt, het vuur aan de schenen te leggen. Het succes van facebook blijkt voornamelijk verklaard te worden door het feit dat facebook ontwikkelaars toeliet om applicaties te schrijven voor facebook. Het zijn blijkbaar deze applicatie die de positieve spiraal van facebook dragen.

Wat Google nu aankondigt, OpenSocial, is net zo’n platform (API) waarop applicaties kunnen draaien, maar dan zonder ze te moeten herschrijven, deze applicaties beschikbaar worden voor elk social netwerk dat OpenSocial van Google ondersteunt. Google probeert met dit initiatief zowat de lijm te worden tussen sociale netwerken. Het is inderdaad vervelend dat je, indien je van meerdere netwerken wenst gebruik te maken, je steeds opnieuw je profiel moet aanmaken, en jou (zelfde) vrienden dient uit te nodigen om te connecteren. Of deze lijm gaat blijven plakken is de vraag.

 

OpenSocial wordt een set van 3 api’s, die moeten toelaten volgende core informatie te delen: je profiel, je vrienden en jou activiteiten. Via OpenSocial zullen applicaties lopen op basis van javascript en html, en dit in tegenstelling tot de applicaties op facebook die de FBML (facebook markup language) dienen te gebruiken. 

Gaan de sociale netwerken dit zomaar aannemen? Of is Google met wat sterkere argumenten gekomen (meer kickback?, andere voordelen?) Hyves.nl heeft blijkbaar al toegezegd, maar officiële ‘launch partners’ worden onderverdeeld in hosts en developers. Hosts zijn de participerende sociale netwerken en omvatten reeds Orkut, Salesforce, LinkedIn, Ning, Hi5, Plaxo, Friendster, Viadeo and Oracle(??). Ontwikkelaars zijn: Flixster, iLike, RockYou and Slide.  

 

opensocial networks

 

Ondertussen is Google ook qua marktkapitalisatie over een gigant als Procter & Gamble gesprongen naar een 5e plaats. Enkel ExxonMobil, General Electric, Microsoft en AT&T zijn groter dan Google.

6 Comments

 1. Joris Roebben

  17 months ago

  Ze hebben naast de aandelen van Facebook gegrepen (ten voordele van Microsoft) dus dan maar in volle aanval zeker. En eerlijk gezegd denk ik dat ze grote kans maken. Als je ziet hoeveel succes de Facebook-apps hebben (ook met API) op het relatief kleine (t.o.v. Google) Facebook-netwerk, denk ik dat velen hun kans gaan grijpen om zo snel mogelijk apps te starten die een veel breder draagvlak hebben. Hier kunnen immers enorm veel centen mee verdiend worden…

 2. Hans Mampaey

  17 months ago

  Heb ook net gelezen dat het Google aandeel een waarde heeft verworven van 700 dollar, wat het dubbele is van het Microsoftaandeel. Als je in 2004 Google aandelen zou gekocht hebben kijk je momenteel op naar een 8-voudige winst !!

 3. Tom Bogaert

  17 months ago

  Geruchten gaan dat Bebo, Six Apart en vooral Myspace al zouden hebben toegezegd. Checkmate voor Facebook?

 4. Joris Roebben

  17 months ago

  Idd, heb het ook gelezen van MySpace (http://searchengineland.com/071101-164205.php). Bye, bye Facebook? ;-)

  Nu, zo’n vaart zal het wel niet lopen, maar de boodschap van Google is wel duidelijk : als je niet meewerkt kunnen we het je heel moeilijk maken.

 5. Tom Michiels

  17 months ago

  “je profiel, je vrienden en jou activiteiten” Dat opent serieuze mogelijkheden voor sociodemografische targetting van advertenties, én verregaande analysemogelijkheden. Veel meer dan enkel op basis van Orkut. Laat dat nu net toevallig de USP van Microsoft targetted ads en Gatineau zijn.

  Google wordt wel ‘s de verliezer van de Facebook kwestie genoemd, maar de prijzen worden pas uitgedeeld aan de meet!

 6. De API is zelfs al live sinds deze avond, en MySpace is al officiële partner…
  Op NewsGator kan je al een voorbeeld zien van een API, de Didja Hear applicatie…
  Ze zitten blijkbaar niet stil daar bij de ontwikkelingsafdeling.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *