Google Custom Search Business Edition

Dat Google vandaag meer doet dan ‘search’ hebben we mogen ervaren via de lanceringen van allerlei producten en diensten gedurende de afgelopen jaren. Zelf vatten ze zichzelf nu blijkbaar samen onder het motto “search, share & visualize”.

Meestal zijn deze services gratis (voor een reden), maar hier en daar hebben ze ook services/producten die betalend zijn. Zo stelt Google hun zoektechnologie ter beschikking voor grotere websites met veel documenten die snel en relevante zoekresultaten aan hun gebruikers willen aanbieden. Met Google Appliance en Google Mini heb je hier een oplossing voor.

Sinds kort biedt Google ook een ‘business edition’ aan voor de bedrijven die niet zo’n uitgebreide website hebben, maar toch de technologie willen gebruiken. Google Custom Search business edition doet vermoeden dat er een gratis editie ook bestaat, en dat is zo. De versies verschillen van elkaar in mogelijkheden uiteraard. Zo kan je met de business editie:

 • de look & feel aanpassen
 • zaken toevoegen (boodschappen, buttons, …)
 • zoeken over verschillende websites heen
 • verfijningen aanbrengen
 • je kan de advertenties weglaten
 • en je krijgt ook een basis rapportage van hoe dat er gezocht wordt

  De prijs start vanaf $100 voor 5000 documenten, voor 50.000 documenten betaal je $500 per jaar.

  http://www.google.com/enterprise/csbe/index.html

  Ziet er mooi uit, maar ik heb mijn bedenkingen over het feit dat er in de zoekbalk Google in de achtergrond staat (is er dan niemand die denkt dat je op google/het internet gaat zoeken?) en dat de resultaten niet ingepast worden in het design (opnieuw heb je het gevoel op Google te zitten). Dit lijken mij dingen die wel mogelijk zijn bij de business edition, het is voor mij dan ook een voorwaarde om dit te gaan gebruiken.

  google business custom search

  1 Comment

  1. Tom Michiels

   18 months ago

   Een leuk en gratis alternatief voor deze service is Rollyo, ofte Roll Your Own Search Engine, waarover we vroeger reeds berichtten. Rollyo laat je toe om te zoeken in door jou bepaalde websites, en deze zoekmachine bovendien te delen met het grote publiek. De mogelijkheden zijn wellicht niet zo uitgebreid als met de betalende versie van Google. Daarnaast wordt je ook doorverwezen naar Rollyo.com, wellicht het grootste minpunt. Maar al bij al is Rollyo voor bepaalde websites zeker het overwegen waard.

   Hieronder kan je de Rollyo Searchbox testen:

   Powered by Rollyo  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *