Google Cultural Institute: ontdek cultureel erfgoed online

Een bezoekje brengen aan een museum, het wordt door veel jongeren gezien als een verplichte schoolactiviteit waar ze een hekel aan hebben, iets wat ze in hun vrije tijd absoluut vermijden. Nochtans is een museum dé plaats waar je meer te weten komt over de geschiedenis van onze voorouders. En dus bracht Google de oplossing: Google Cultural Institute. Een bezoekje brengen aan een museum is nu overbodig geworden, Google Cultural Inside is een gigantisch online museum!

Het mooie design en het vele beeldmateriaal maakt het tot een zeer aangename online ervaring, die ook jongeren meteen zal aanspreken. Ook mensen die geen toegang hebben tot museums of archieven kunnen nu bij Google terecht voor een indrukwekkend archief aan cultureel erfgoed.

Google Cultural Institute

Van Napoleon over Anne Franks tot Nelson Mandela

Het archief op de website gaat helemaal terug tot 1850. In 1854 vinden we bijvoorbeeld een portret van Napoleon terug, rond de periode van Wereldoorlog 2 is er veel aandacht voor Anne Frank en in het laatste decennium leren we meer over Nelson Mandela. Het vele beeldmateriaal vertelt ons zeldzame verhalen over vervlogen, maar belangrijke tijden. Dankzij een handige tijdlijn is navigeren door de website eenvoudig en prettig. Via de knop ‘Verkennen’ kan je browsen per project, per partner of per decennium.

Google partners

Voor de realisatie van de website werkte Google samen met een aantal partners. Het Anne Frank House, het Auschwitz-Birkenau museum, het Mairie De Paris, het Nelson Mandela Centre Of Memory, … het zijn maar enkele van de vele partners die Google fotomateriaal, videomateriaal en manuscripten aanleverde zodat ze op de site verzameld konden worden. Zonder hen zou deze website natuurlijk niet kunnen bestaan. Waarschijnlijk komen hier in de toekomst ook enkele partners bij, zodat we nog meer beeldmateriaal over een nog langere periode kunnen bekijken.

Exclusief beeldmateriaal

De website van Google’s Cultural Institute ging gisteren live, en een deel van het beeldmateriaal stond nog nooit eerder online. Bezoekers kunnen inzoomen op foto’s, zodat je ze tot in de kleinste details kan bekijken, en via de zoekfunctie kan je op zoek gaan naar een persoon, een evenement of een bepaalde datum.

Executive Summary

Google Cultural Institute
Google’s Cultural Institute is een gigantisch online museum dat het belangrijkste cultureel erfgoed van de laatste eeuw samen brengt.

Leave A Comment
    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *