Google bereikt akkoord in Belgische copyright zaak

Google heeft een akkoord bereikt met de fotografen en journalisten die eerder een proces hadden aangespannen tegen Google News. Belgische copyright groepen hadden namelijk juridische stappen ondernomen tegen Google News over de manier waarop de dienst linken legt met beschermde kranteninhoud.

Google sloot een overeenkomst met Sofam, dat ongeveer 3700 fotografen verenigt, en Scam dat de Belgische journalisten vertegenwoordigt. “We hebben een akkoord bereikt dat ons helpt om veelvuldig gebruik te maken van de betwiste inhoud”, aldus Jessica Powell van Google.

Er zijn geen details bekend of de zoekmachinegigant de getroffen groepen gaat compenseren voor de inhoud, noch of er gelijkaardige akkoorden in de maak zijn met kranten.

Eerder dit jaar verloor Google een gelijkaardige copyright rechtzaak van Copiepresse, een groep die Frans- en Duitstalige kranten in België vertegenwoordigt. De zaak is opnieuw in beraad, maar Google schrapte alvast de links naar 17 kranten van haar pagina’s. Microsoft is intussen het voorbeeld van Mountain View gevolgd. Een uitspraak in deze zaak wordt begin januari verwacht.

(Via: NY Times)

Executive Summary

Google heeft een akkoord bereikt met de fotografen en journalisten die eerder een proces hadden aangespannen tegen Google News. Belgische copyright groepen hadden juridische stappen ondernomen tegen Google News over de manier waarop de dienst linken legt met kranteninhoud.

Leave A Comment
    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *