Google aandeel daalt na tegenvallende resultaten

Afgelopen donderdag was het alle hens aan dek bij Google. De resultaten van het afgelopen kwartaal vielen tegen, en ze werden bovendien vroegtijdig gelekt. De cijfers werden gepubliceerd nog voor de beurs sloot, terwijl ze normaal pas na de sluiting van de beurs bekend zouden worden. Het grootste probleem zat hem echter niet in het feit dat de cijfers vroegtijdig lekte: het feit dat de cijfers tegenvallen bij de beleggers, dat was de grootste zorg bij Google. Het aandeel van Google zakte meteen met meer dan 8%.

Google aandelenkoers

Google aandelenkoers van de afgelopen 5 dagen

De winst daalt met meer dan 20%

De grootste zorg van de investeerders zijn de dalende winstcijfers van Google. Het bedrijf maakt nog steeds veel winst (een slordige 2,18 miljard dollar in het afgelopen kwartaal), maar vergeleken met hetzelfde kwartaal vorig jaar is dit een daling met meer dan 20%. Nochtans waren er goede cijfers voorspeld voor dit kwartaal, maar die voorspellingen blijken dus niet te kloppen. Gelukkig is er nog een lichtpuntje voor Google: dankzij de overname van Motorola was er een omzetstijging met meer dan 45%, tot 14,1 miljard dollar.

Mobile ads zijn de boosdoener

De reden voor deze tegenvallende winstcijfers, is een daling in de groeicijfers van advertenties op Youtube. Google verkocht dan wel meer advertenties op Youtube, maar de kost per klik die adverteerders betalen, is sterk gedaald. Reden daarvoor is een shift van de adverteerders naar mobile ads, die momenteel goedkoper zijn als ads op laptops en desktopcomputers. Vraag is natuurlijk hoe lang die advertenties goedkoper blijven, sommigen voorspellen dat tegen eind 2013 de prijs voor mobile advertenties ongeveer gelijk zal liggen met die van desktop advertenties.

Stijgende concurrentie voor Google

Niet alleen de mobile ads liggen aan de basis van de tegenvallende cijfers, Google krijgt ook af te rekenen met een stijgende concurrentie. Yahoo en Bing worden steeds populairder, en ze snoepen een behoorlijk deel van het Adwords marktaandeel af.

Larry Page blijft positief

Larry Page reactieHet document met de groeicijfer van Google dat uitlekte was een versie die nog geen reactie van Larry Page, de CEO van Google, bevatte. Even nadat de cijfers uitlekte werd de handel in Google aandelen dan ook stilgelegd op de beurs, en deze werd pas hervat nadat Larry Page reageerde op de cijfers. Hij bleef daarbij positief:

“We hebben een goed kwartaal achter de rug. De omzet steeg met 14% tot meer dan 14 miljard dollar. Bovendien is er een enorme innovatie in online advertising aan de gang, die ons zal helpen om meer geld te verdienen aan mobile ads.”

Executive Summary

Tegenvallende resultaten doen het Google aandeel kelderen
De tegenvallende winstcijfers die Google donderdag publiceerde deden het aandeel kelderen met meer dan 8%.

Leave A Comment
    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *