Get Clicky: Web Analytics 2.0

Clicky DashboardGeen valkuil groter dan de zogenaamde Web 2.0, maar toch schuilt er achter de zeer simpele (maar zeer effectieve) interface van Clicky een veelzijdig Web Analytics programma dat mee kan met Google Analytics en soms zelfs beter uit de hoek komt.

Wanneer je een kleine tot middelgrote site hebt kan een krachtig programma als Google Analytics snel verwarrend worden. Bij Clicky gaat het vooral om gebruiksgemak en duidelijkheid. Je komt in real-time alles over je site te weten. Wie, wat, vanwaar, hoe, wanneer, hoe vaak? Clicky vertelt het je in een paar kliks.

Real time mag je trouwens vrij letterlijk nemen want dankzij de "Spy" module kan je elke bezoeker van je site live volgen. Elke actie wordt rechtstreeks aan een lijst toegevoegd. Die real time tracking is iets wat in Google Analytics nog ontbreekt, net als het standaard tracken van outlinks en downloads.

Clicky Spy ModuleClicky werkt ook zonder JavaScript, minpuntje is wel dat er dan een deel van de gegevens niet lijkt te worden door gegeven. Het zou ook handig zijn om een percentage van het aantal gebruikers zonder script te weten te komen.

Wat ook ontbreekt is de mogelijkheid om een eigen datum in te geven, iets wat bij Clicky enkel kan met vandaag, gisteren, twee dagen geleden, vorige week, enzovoort. Je kan wel via het weekoverzicht naar een bepaalde dag klikken maar dan wordt meteen duidelijk dat de simpele interface daar niet voor ontworpen is.

Clicky is een leuk programma dat enkele mogelijkheden biedt die momenteel nog niet beschikbaar zijn in Google Analytics. Vraag is of je voor die beetjes extra wil betalen want je beschikt slechts de eerste 21 dagen over de volledige versie. Daarna schakel je over op een zeer sumiere gratis versie, of is het betalen geblazen.

De kostprijs varieert van 16 Euro per jaar (met advertenties en zonder export mogelijkheden), tot 67 Euro voor the whole shebang.

Pluspunten

 • Zeer overzichtig en handig te gebruiken
 • Real time data
 • Werkt ook zonder JavaScript
 • Downloads en outlinks zijn standaard
 • Vrij gedetailleerd

Minpunten

 • Gratis versie is heel sumier, Betalende plans kosten tussen de 15 en de 70 Euro per jaar
 • Minder geschikt voor grotere en e-commerce sites
 • Geen instelbare doelen
 • Bepaalde data zijn niet makkelijk te bereiken of te vergelijken

Clicky biedt ook een versie aan voor reseller versie aan voor bedrijven.

1 Comment

 1. Tom Michiels

  17 months ago

  mooi artikel, Tim! We testen Clicky nu al even op deze blog. Inderdaad handige interface, mooi overzicht, realtime tracking, feedburner stats, etc.,maar al bij al zie ik maar weinig argumenten om voor Clicky te kiezen ipv bijvoorbeeld Google Analytics. Hoewel, Clicky kan wel is een verademing zijn in onze cluttered wolrd of information.

  De info uit Clicky verschilt trouwens doorgaans niet zo sterk van Google Analytics
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *