George Bush toch een “miserable failure” ? Google Bomb opnieuw op scherp !

Google Bomb

Op 25 januari kwam de officiële melding van Matt Cutts op de Official Google Webmaster Central Blog dat Google Bombs voortaan tot het verleden zouden horen. Het algoritme van Google werd zo aangepast dat het kunstmatig hoog laten ranken van een pagina voor een bepaalde zoekterm door gebruik te maken van duizenden links met dezelfde anchor-tekst niet meer tot hetzelfde resultaat zou leiden. Zowat de meest bekende Google Bomb ooit was die van George W. Bush, huidige president van de VS. Als je in Google zocht op de term “miserable failure” of zelfs “failure” werd de pagina met de biografie van Bush op de site van het Witte Huis als eerste weergegeven in de SERP‘s van Google. En de aanpassing van het Google-algoritme miste z’n effect niet : de Bush-biografie zakte in de SERP’s tot het zelfs amper nog terug te vinden was voor de term “failure”. Wel, vandaag is daar verandering in gekomen : Bush rankt opnieuw eerst als je zoekt op “failure” op Google.com.

Heeft Google zijn zoek- en rankalgoritme opnieuw gewijzigd ? Of is er iets anders aan de hand ? Wij vermoeden het tweede…

Vermoedelijk had de wijziging van het algoritme te maken met het nagaan of de anchor-tekst die voorkwam in de link ook effectief op de gelinkte pagina voorkwam. Op die manier kunnen niet-relevante linkteksten eruitgefilterd worden en zo niet meer meetellen in het laten ranken van de pagina voor de zoekterm. Slim gevonden en blijkbaar heel effectief. De meeste Google Bombs werden inderdaad onschadelijk gemaakt.

En toch staat Bush terug bovenaan ! Wel, iemand op het Witte Huis is zo slim geweest van het woord “failure” te gebruiken op de bio-pagina van Bush :

"The bottom line is this: Congress’s failure to fund our troops on the front lines will mean that some of our military families could wait longer for their loved ones to return from the front lines."

Click to tweet!

Gevolg : Google schiet in actie -> de bot crawlt duizenden links met het woord “failure” in de achor-tekst -> de bot vindt effectief het woord “failure” terug op de pagina -> alle nog bestaande failure-links worden in één keer toch relevant in de ogen van het Google algoritme -> George Bush rankt opnieuw op de eerste plaats ! Zo eenvoudig kan het zijn.

Intussen is de tekst verwijderd van de pagina, maar de Google cache loopt gelukkig altijd een beetje achter, dus voorlopig rankt George W. Bush op de eerste plaats voor de term “failure”.

Bush Google

Meer info over Google Bombs.

In het verleden werden er zelfs Google Bombs wedstrijden uitgeschreven.

Leave A Comment
    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *