Essentiële SEO tools, gratis en voor niks

seo-toolsDe richtlijnen van Google naar webmasters toe zijn de afgelopen jaren niet echt veranderd. Wat wel veranderd is met komst van Hummingbird, Panda en Penguin is de mate waarin Google je kan dwingen om die richtlijnen ook op te volgen. Daar waar zogenaamde black hat SEO vroeger zijn vruchten kon afwerpen, is dat vandaag helemaal verleden tijd: om bovenaan in Google te staan, en om daar te blijven staan, moet je website uitermate goed zijn. Enkel de beste websites, met goede, originele content en met natuurlijk opgebouwde links zullen goed blijven scoren. Om je daarbij te helpen, bestaan er tal van SEO tools, die je helemaal gratis en voor niks kan gebruiken!

Keyword tools

De alom bekende Google keyword tool is onlangs verdwenen, en vervangen door de Google Adwords zoekwoordplanner. Het is nog steeds een prima keyword tool, maar je hebt wel een Adwords account nodig om hem te kunnen gebruiken. Heb je geen Adwords account? Dan bestaan er enkele goede alternatieven:

 • Google suggest en gerelateerde zoekwoorden: iets waar je misschien niet meteen een denkt, maar als je een zoekterm in Google intypt, dan vult Google je zoekwoord zelf aan. Druk je op enter, dan krijg je onderaan de pagina vaak een lijst met gerelateerde zoektermen. Beiden kunnen erg handig zijn om nieuwe zoekwoordideeën op te doen.
 • Übdersuggest: übersuggest gebruikt de data uit Google Suggest om een lijst van interessante zoekwoorden voor te stellen. Vooral handig voor het vinden van long tail zoekwoorden.
 • Youtube keyword tool: de Youtube keyword tool is natuurlijk handig voor wie met videomarketing bezig is, maar de tool kan ook dienen om andere content ideeën op te doen zoals een blogpost of een landingspagina.

Technische tools

Je website moet technisch in orde zijn om te kunnen scoren in Google. Een robots.txt file en een sitemap zijn onmisbaar, en ook de snelheid is een belangrijke factor.

 • Converteer Word naar clean HTML: wie een Word document rechtstreeks in een WYSIWYG editor plakt, die creëert een post met een hoop HTML rommel ertussen. Gebruik de ‘Convert Word to clean html‘ tool om dat te vermijden: plak je document eerst hierin, en plak de output vervolgens in de html editor van je website.
 • Robots.txt generator: een foutje in je robots.txt file kan ervoor zorgen dat je website niet meer geïndexeerd wordt. Vermijd fouten en gebruik deze handige robots.txt generator.
 • Robots.txt checker: in hetzelfde straatje, een robots.tx checker die op zoek gaat naar mogelijke fouten in je robots.txt file.
 • XML sitemap generators: een XML sitemap is onmisbaar, en helpt Google om je volledige website snel en gemakkelijk te kunnen indexeren. Met deze XML sitemap generators maar je die sitemap in een handomdraai.
Executive Summary

Essentiële SEO tools, gratis en voor niks
Deze handige SEO tools zijn onmisbaar, en bovendien zijn ze volledig gratis te gebruiken.

Leave A Comment
  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *