Een zeven voor sfeer en gezelligheid, een nul voor veiligheid

Je kent het tafereel wel: alle deelnemers rijden na een al dan niet geslaagd etentje in Komen Eten terug naar huis, en geven in de auto punten aan de gastheer of gastvrouw. Het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid (BIVV) gebruikte het bekende tafereel als inspiratiebron voor de sensibiliseringscampagne ‘De allereerste nul bij Komen Eten’.

Op het Youtube-kanaal van commerciële zender Vier circuleert een kort maar krachtig filmpje waarbij een deelnemer van Komen Eten op de achterbank van een wagen punten geeft met de bekende bordjes. Het was een geslaagde avond”, zegt de deelnemer. “Voor sfeer en gezelligheid geef ik een welverdiende zeven”. Op dat moment maakt de auto een bruusk manoeuvre, waarbij de man naar voren vliegt, met zijn hoofd tegen de camera. De boodschap die we daarna te zien krijgen is niet mis te verstaan: ‘En voor veiligheid een dikke nul. De gordel, klik ‘m vast. Ook achterin.’

Medewerking van Vier

Voor alle duidelijkheid, het gaat natuurlijk om een valse deelnemer van Komen Eten. Voor deze campagne van het BIVV werd een acteur ingehuurd. Het BIVV wil met deze campagne niet zozeer het programma Komen Eten op de korrel nemen. De zender Vier werkte zelfs mee aan de sensibiliseringscampagne. “Als we op die manier ons steentje kunnen bijdragen aan de verkeersveiligheid, doen we dat graag”, zo klinkt het bij de woordvoerder van Vier.

In het programma Komen Eten is het een richtlijn dat alle deelnemers een gordel dragen in de wagen. “Gordels moeten vast, zo staat het in onze call sheet van de productiemedewerkers”, zegt de woordvoerder van Vier. “Helaas zijn er sommige deelnemers die wel eens vergeten om hun gordel vast te klikken.”

Executive Summary

Sensibiliseringscampagne BIVV
Het BIVV wil met een fragment uit Komen Eten de aandacht vestigen op het dragen van de gordel op de achterbank.

Leave A Comment
    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *