75% Leest algemene voorwaarden niet

Tijdens een test van de Orde van Vlaamse Balies is gebleken dat 75% van de internet gebruikers de algemene voorwaarden van een website niet leest.

De Orde had een speciale website opgezet waar mensen een foto konden uploaden. In de voorwaarden stonden een aantal zeer opmerkelijke vereisten.

Zo moesten de gebruikers ondermeer hun haar laten vlechten, buitenwipper worden en elke dertiende januari die op een dinsdag viel verzamelen in het Koning Boudewijn Stadion.

Misschien wordt het tijd om de algemene voorwaarden, die meestal als een klein scrollbaar blokje tekst worden voorgesteld, wat beter te laten opvallen. Natuurlijk  is er ook nog een pak werk voor de boeg om alles vlot lees- en verstaanbaar te maken.

Iets voor Minister Q?

6 Comments

 1. rik

  14 months ago

  Haha, hilarisch.

  Jammer dat ik deze viral niet eerder ben tegengekomen (staat bijv. ook niet op Facebook). Jammer, want ze hebber er toch werk in gestoken.

  PS: een w teveel in Boudewijn ;-)

 2. Tim Ceuppens

  14 months ago

  Bedankt, is ondertussen aangepast :)

 3. Slechts 75%? Vind ik nog meevallen hoor!

  ‘t Is zoals je zelf al aanhaalt vooral een kwestie van ‘maak iets lang & saai, kort & duidelijk’. Iets voor copywriters met juridische achtergrond.

 4. Nicky

  14 months ago

  De algemene voorwaarden zijn ook een geweldige uitvinding van de bureaucratie. We gaan toch geen tekst lezen van 10 pagina’s of meer soms.

  Wel kan ik iedere webdesign firma aanraden de gids voor websitehouders van de overheid te lezen (http://economie.fgov.be/) waar heel veel over privacy wordt uitgelegd.

 5. Frank Zweegers

  14 months ago

  Ik vind 75% ook wel meevallen, gevoelsmatig zou ik zeggen dat het werkelijke aantal nog hoger ligt. Misschien moet er gewoon iets nieuws bedacht worden om de grote lappen AVW’s doorzoekbaar te maken, of iets van standaarden hanteren zodat je niet iedere keer, voor ieder stukje software, de hele Algemene Voorwaarden weer moet doornemen?

 6. Website promotie

  13 months ago

  Haha, leuk dat daar een keer onderzoek naar is gedaan. Als ik er zo over nadenk is 75% nog best veel.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *