Drama op Pukkelpop toont jammer genoeg de kracht van social media

Het noodweer dat op 18 augustus door België raasde zal bij vele mensen voor altijd in hun geheugen gegrift staan. Ondertussen werd gemeld dat de zwaarst getroffen plek in België, de festivalweide van Pukkelpop in Kiewit, zijn 5e slachtoffer te betreuren heeft. Daarnaast zijn er ook nog 7 à 8 zwaargewonden en zo’n 65-tal lichtgewonden. België toonde massaal haar solidariteit via social media.

Noodweer_pukkelpop_2011

Social media heeft gisteren nogmaals haar nut én kracht voor de hedendaagse samenleving bewezen. De gsm-netwerken werden tijdens en na het noodweer zwaar overbelast en contact opnemen met festivalgangers was dus onmogelijk. Mobiel internet daarentegen was wel beschikbaar (mede doordat buurtbewoners hun WIFI netwerken openstelden voor festivalgangers) waardoor vele mensen het thuisfront en hun vrienden toch gerust konden stellen via Twitter, Facebook en andere sociale netwerken. Via de hashtag #ppok werden oproepen gedaan naar festivalgangers om iets te laten weten. Ook via Facebook werd een systeem opgezet om festivalgangers te contacteren: mensen werden getagd in berichten in de hoop dat zij hierop zouden antwoorden. En ook nu nog verschijnen er berichten op Twitter van mensen die op zoek zijn naar vermiste vrienden en familieleden…

Naast het systeem om vermisten te contacteren, werden er ook steungroepen (waar op Facebook alleen al meer dan 100.000 mensen lid van zijn) en een meldpunt, Pukkelpop Safehouse, opgericht en op Twitter werden zelfs steunacties opgezet via de hashtags #hasselthelpt en . Via die hashtag bieden vele Hasselaren spontaan hun hulp aan in de vorm van onderdak, een douche, droge kleren enzovoort. CenterParcs Erperheide biedt 500 slaapplaatsen, omwoners bieden aan om familieleden te contacteren voor festivalgangers, Twitter groeide gisteren uit tot een ware crisis management tool. Zo werd er ook een URL rondgestuurd waarop mensen hun naam konden posten zodat familie en vrienden wisten dat ze ok waren: http://www.ikbenok.co.cc/

Heb je vrienden op Pukkelpop maar er nog niets van gehoord?  Ga dan zeker eens op voorgaande URL kijken!

Ten slotte gingen er enorm veel foto’s en filmpjes rond over het natuurgeweld op de wei in Kiewit. Op die manier wisten al heel veel mensen wat er gaande was, nog voor het op het nationale nieuws was geweest wat toch de kracht en snelheid van social media weergeeft. Veel van de bands en artiesten betuigden ook hun steun via social media:

30seconds_to_mars_pukkelpop

Within_Temptation_Pukkelpop

Stromae_Pukkelpop

Miles_Kane_Twitter

Mark_Ronson_Pukkelpop

Foo_Fighters_Pukkelpop

Al onze gedachten gaan uit naar de nabestaanden van de slachtoffers en familie en vrienden die mogelijk nog in onzekerheid wachten op nieuws. Veel sterkte aan allen!!

De mensen die spontaan hulp aanboden, die steunacties opgezet hebben of die mee geholpen hebben slachtoffers en festivalgangers in contact te brengen met vrienden en familie zijn stuk voor stuk helden!

Let op, onderstaande filmpjes bevatten schokkende beelden:

5 Comments

 1. ronald

  11 months ago

  mijn oprechte deelneming aan de families en vrienden van de slachtoffers.
  Een spoedig herstel voor al wie momenteel in het hospitaal verblijft.

 2. Phico

  11 months ago

  Lees aub ook even

  http://www.demorgen.be/dm/nl/2462/Standpunt/article/detail/1307240/2011/08/20/Schuld.dhtml

  en

  Social Media en Solidariteit? Met een twibbon red je de wereld niet. http://t.co/nJfcMvj (via @kristofvds )

 3. Robby Mares

  11 months ago

  Hi PhiCo,

  wat Yves Desmet zegt ben ik het volledig mee eens. In plaats van een schuldige trachten te zoeken (was die er wel, buiten het noodweer??) zouden de organisatie en de hulpdiensten een pluim moeten krijgen voor een misschien ietwat chaotisch maar toch doordacht optreden. Een balans van (jammer genoeg) 5 doden op een totaal van 60.000 festivalgangers… Het had veel erger kunnen zijn.

  En ook over wat Kristofvds op Datanews vertelt, ben ik het eens. We hebben het hier ook al over gehad dat velen ‘geprofiteerd’ zouden kunnen hebben van het drama om zichzelf meer in de schijnwerpers te plaatsen (het narcisme waar Kristof naar verwijst). Solidariteit is iets moois, maar het heeft ook een keerzijde.

  Daarnaast vind ik ook dat er inderdaad meer social media richtlijnen moeten komen voor zulke crisissen en ook in de plannen voor crisiscommunicatie zou social media opgenomen moeten worden, of toch in geval van zulke festivals waar veel jongeren aanwezig zijn. Hoewel het niet dé oplossing is, zie je toch dat het een goed hulp- en communicatiemiddel is.

  Thx voor de links en je bijdrage!

  Robby

 4. PhiCo

  11 months ago

  Social Media is voor quasi geen enkele festivalganger daar toen ter plekke een hulpmiddel geweest. Het is een infobron geweest, in eerste instantie voor de externen.

  Waar het netwerk eventueel (?) “faalde”, is er in dergelijke extreme situaties een ander netwerk speciaal voor de veiligheidsdiensten in Belgiê, nl ASTRID (ex-klant van me). Zij en hun netwerk leverde schitterende prestaties, wat bewezen werd in zeer vlugge interactie en ter hulp schieten in de pure chaos die er heerst in dergelijke situaties.

  Oorzaak of schuld kan niemand toegewezen worden, buiten het noodweer. Natuur heb je nu eenmaal niet in de hand.

  Ik kijk met lof naar o.a. ASTRID, alle hulpdiensten en de organisatie van Pukkelpop, die – ondanks compleet onverwachtte externe factoren – deed wat het kon en dat goed deed. Onverwachtte factoren zijn al-tijd ingecalculeerd in dergelijke massa-festivals. Maar wanneer het met dergelijke kracht en in zo een korte tijd optreed, is mens ondergeschikt aan natuurwetten.

  Spijtig en ergens vooral te betreuren dat metéén in noodsituaties Social Media alom wordt geprezen, terwijl alle aandacht éérst en uitsluitend naar de essentie hoort te gaan. Vanuit menselijk oogpunt bekeken.

  Sofisme is misschien een groot woord, maar de stelling in de titel (ook zo in media vermeld) gaat eigenlijk niet op.

  Al begrijp ik vanzelfsprekend waarom het wordt gezegd en geschreven, kan ik kracht van social media enkel maar bevestigen. Behalve in dit geval.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *