Dit jaar meer tablets verkocht dan vaste pc’s

Dit jaar zullen er meer tablets verkocht worden dan vaste pc’s. Dat is alleszins de voorspelling van onderzoeksbureau IDC, die schat dat er dit jaar 190,9 miljoen tablets verkocht zullen worden ten opzichte van 142,1 miljoen vaste pc’s.

Dit jaar meer tablets verkocht dan vaste pc’sVoorspelling van IDC

Onderzoeksbureau IDC schat dat er dit jaar 190,9 miljoen tablets verkocht zullen worden. Dat betekent een stijging ten opzichte van vorig jaar met maar liefst 48,8%. De verkoop van de vaste pc’s zou daarentegen met 4,3% dalen naar 142,1 miljoen verkochte pc’s. De verkoop van laptops zou wel nog 0,9% stijgen tot 203,8 miljoen stuks.

In 2014 zou de verkoop van tablets met 23,8% stijgen tot 236,3 miljoen stuks en daarmee zouden de tablets volgend jaar ook de verkoop van de laptops overtreffen.

Vergelijking met smartphones

Ondanks de mooie verkoopcijfers van de tablets, komt het succes van de tablet nog niet in de buurt van de smartphone. Volgens het onderzoeksbureau zouden er dit jaar maar liefst 918,6 miljoen smartphones verkocht worden, een aantal dat volgend jaar zou stijgen naar 1,08 miljard.

Toch overtreffen tablets de smartphones als het neerkomt op webverkeer. Volgens Adobe is 8% van het webverkeer afkomstig van tablets, terwijl 7% van het webverkeer afkomstig is van smartphones. De oorzaak van de snelle stijging van het webverkeer via tablets, zou te maken hebben met de vorm van de tablets: deze apparaten hebben immers een groter scherm dan smartphones en daarom is het een stuk gemakkelijker internetten via een tablet.

iPad niet langer meest verkochte tablet

Hoewel er dus naar alle waarschijnlijkheid meer tablets dan smartphones verkocht zullen worden in 2013, daalt de verkoop van de iPad. Marktonderzoeker International Data Corp (IDC) voorspelt dat het tablet van het Amerikaanse technologiebedrijf Apple dit jaar zijn leidende positie op de tabletmarkt zal verliezen aan tablets die op Android draaien.

Android tablets waren vorig jaar al sterk aan het opkomen en er wordt verwacht dat ze ook in 2013 aan populariteit zullen winnen. IDC verwacht dat het besturingssysteem van Google dit jaar zal pieken met een marktaandeel van 48,8%. Het besturingssysteem van Apple, iOS, zou dalen van 51% marktaandeel in 2012 naar 46% dit jaar. Op termijn wordt voorspeeld dat Microsoft met Windows 8 wat marktaandeel van beiden zal afsnoepen.

Nog een interessante voorspelling om af te sluiten: kleine en goedkope tablets worden alsmaar populairder. De helft van het aantal tablets dat het afgelopen kwartaal op de markt kwam heeft een scherm dat kleiner is dan 8 inch. IDC denkt dat het aantal kleinere apparaten de komende jaren bovendien zal blijven toenemen.

Executive Summary

IDC schat dat de verkoopcijfers van tablets deze van de vaste pc’s zullen overstijgen
Volgend jaar zouden de tablets het zelfs beter doen dan laptops.

Leave A Comment
    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *