Derde Europese zoekmachine?

Eerst was er Quaero, een Frans-Duits project dat de concurrentie met Google wilde aangaan. De Duitsers verlieten zoals eerder vermeld het project en begonnen zelf met de ontwikkeling van een semantische zoekmachine Theseus. En nu heeft de Europese commissie samen met 13 Europese partners besloten volledige steun te gaan verlenen aan het Noorse zoekmachineproject Pharos.

Pharos staat voor “Platform for search of audio-visual resources across online spaces” en het zou een audiovisueel zoekplatform moeten worden, ontwikkeld door een consortium van academici en industriële partners. De co-ordinatie zal gebeuren door Fast Search & Transfer, een Noorse firma die tot op heden vooral gespecialiseerd was in search technologies voor grote firma’s en die de algoritmes voor zoekmachine AlltheWeb schreef.

Welke van de drie vooropgestelde Europese zoekmachines uiteindelijk voorbij de beta-fase zal geraken, daar hebben we op dit moment natuurlijk het gissen naar, maar dat het bijna-monopolie van Google vanuit Europa in de toekomst zal aangevallen worden is wel duidelijk.

Leave A Comment
    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *