De redactie, of hoe je soms wat lager moet mikken…

Er is de laatste dagen veel gezegd en geschreven over de nieuwe website van de VRT Nieuwsdienst: De Redactie. Of het ding nu wel of niet fugly is hangt van je persoonlijke smaak af (Les goà»ts et les couleurs €¦) maar over één zaak kunnen we het wel eens zijn: de site is niet bruikbaar.

Een goed bedoeld initiatief is de zogenaamde “nieuwsstrip” bovenaan elk scherm. Jammer genoeg levert die geen echte meerwaarde want je krijgt clipjes van 30 seconden te zien die meestal onbewerkt materiaal bevatten. Een zin van een woord of twintig moet dan duidelijk maken waar de beelden van een smeulende hoop stof over gaan. Kortom, het gaat meestal nergens over. Misschien zou de “strip” beter werken als een lijstje waarin je het beste van die dag kan vinden?

Zonder javascriptDat brengt ons bij het nieuwsoverzicht. Elke vorm van structuur werd hier overboord gesmeten met als resultaat dat een bezoeker verdrinkt in een zee van informatie. Ze zijn niet gesorteerd, ze zijn met veel en elk blokje lijkt op elkaar, net drie zaken die je moet vermijden om zaken makkelijk te laten terugvinden.

Ook de toegankelijkheid van de site laat soms te wensen over. Denken we maar aan een witte tekst op een lichtgroene achtergrond, met alle respect voor de ontwerpers maar dat is een pure beginnersfout. Het nieuwsoverzicht wordt opgeroepen met JavaScript, een buis voor toegankelijkheid en zoekmachine vriendelijkheid.

De prestaties van de site zijn op z’n zachts gezegd twijfelachtig. Op één blog had iemand het over een CPU gebruik van 100%, niet verbazend als je weet dat je al anderhalve megabyte in het krijt staat door de site gewoon te openen. Dat is dubbel zoveel als CNN.com en meer dan vijf keer zoveel als de huidige BBC News site. Laat De Redactie trouwens niet per ongeluk openstaan want hij wordt live bijgewerkt waardoor je na enkele minuten al gemakkelijk dubbel zoveel hebt binnen gehaald.

MSNBCDe MSNBC redactie, of hoe het wel kan

Laten we de nieuwe site van MSNBC even als voorbeeld nemen. Alles is handig gesorteerd in categorieën die niet kris kras door elkaar staan maar mooi onder elkaar. In elke categorie is er een mini headline, een overzicht van de laatste 15 feiten, de laatste video’s en je kan dieper ingaan op bepaalde onderwerpen.

De site doet exact hetzelfde als De Redactie maar doet het op een overzichtelijke en duidelijke manier. Het is voor een bezoeker veel eenvoudiger om een indruk te krijgen van het nieuws van dat moment. Ondanks de hoeveelheid aan informatie die er op te vinden is straalt de site rust uit, iets wat je op de enorm drukke De Redactie site totaal niet kan.

Nvdr: Tijdens het schrijven van deze post liet ik De Redactie open staan, na een dik uur was het over en out voor Firefox. Nadat de tab met de website in werd gesloten was alles weer koek en ei.

Update: 14u37

De website virus tv heeft ondertussen de ontwerper van De Redactie gevonden:

De Redactie

6 Comments

 1. Kenneth Peeters

  17 months ago

  Inderdaad een afschuwelijke en onoverzichtelijke site, een schoolvoorbeeld van hoe het niet moet. En dan te zeggen dat dit is betaald met ons belastingsgeld!

 2. JayAre

  17 months ago

  Ik vind het een gedurfd design, maar wat betreft gebruiksvriendelijkheid laat het een beetje de wensen over. En gelukkig zit half België op breedband, anders zou er weinig met de site aan te vangen zijn denk ik…

 3. Niels

  17 months ago

  JayAre, je zegt het goed: de helft van Belgie zit op breedband. De andere helft is dus gedoemd om televisie te blijven kijken ‘s avonds. Mijns inziens een gigantische fout bij het ontwerp van een website: zelfs al surft 100% van de bezoekers op breedband, dan nog blijft laadtijd een van de belangrijkste elementen.

 4. Stephanie

  17 months ago

  Niels, gedoemd om TV te kijken is mss nu niet zo erg he in het geval van deze site… Het TV journaal is er ook niet beter op geworden, maar toch nog altijd duidelijker dan de website…

  Overal lees je: ‘de site is niet bruikbaar’ en toch blijft de VRT zeggen dat het gewoon een aanpassingsperiode vraagt… aan mij hebben toch al een ‘gebruiker’ verloren zolang het niet veranderd… er zijn sites van kranten die veel beter zijn, weliswaar zonder flitsende filmpjes, maar ik weet evenveel… mss zelfs meer.

 5. Tim Ceuppens

  17 months ago

  Ze lijken in te zien dat er problemen zijn met de site en geven dat nu ook toe. Enkele zaken zijn trouwens hier besproken.

  “De nieuwssite moet toegankelijker worden”

  Maar nogmaals, dit alles had na één grondige testsessie komen bovendrijven…

 6. willy

  17 months ago

  Je moet eens de debug versie van de Flash player installeren. Door mijn beroep heb ik die staan, en dan krijg je pop-up bericht bij elke fout in de Flash code. Op deredactie.be is dat dus om de haverklap. Echt amateurwerk. Bij elke pagina die ik open krijg ik een 4-tal foutberichten.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *