De nieuwe Facebookrage: Bitstrips

Als je regelmatig op Facebook vertoeft, kwam je ze waarschijnlijk al tegen: Bitstrips. Deze kleine striptekeningen met in de hoofdrol een stripfiguur die op ons lijkt, worden gretig gedeeld via de sociale netwerksite Facebook. Voor deze Facebookrage geldt: you love them or you hate them. Maar liefst 11 miljoen Facebookgebruikers downloadde reeds de app, anderen geraken geïrriteerd door deze cartoons op hun timeline.

Wat zijn deze Bitstrips juist?

In 2008 zagen Bitstrips al het levenslicht. De Amerikaan Jacob Blackstock ontwierp een website waar gebruikers hun eigen strip konden maken. Het programma bestaat dus al vijf jaar, maar pas sinds oktober dit jaar is het enorm populair. Dit komt door de lancering van de Bitstrips-app voor iPhone en iPad.

Het succes van deze app is te wijten aan het eenvoudige concept: je creëert een stripfiguur met uiterlijke kenmerken van jou of je vrienden (of net niet) en plaatst de figuren in een situatie. Deze voorgeprogrammeerde situaties lijken op de situatie waarin de maker van het strip zich bevindt. Vervolgens worden deze kleine strips gedeeld via sociale deelsites zoals Facebook, Instagram…

Niet iedereen is blij met Bitstrips

Tegenover de grote populariteit bij 11 miljoen Bitstripgebruikers staat een even grote groep “haters” die de cartoons op hun tijdlijn al meer dan beu zijn. Bij deze gebruikers zorgen de Bitstrips voor de nodige irritatie en dat laten zo ook duidelijk merken via hun Facebookstatus. Volgens Philippe Borremans is hier een logische verklaring voor: “Er zijn Facebookgebruikers die, tout court, gruwen van te veel beeld en bijvoorbeeld ook niet om kunnen met de talloze beeldgrapjes op de sociale netwerksite. Voor deze mensen komen de Bitstrips over als éxtra luid, omwille van hun cartooneske stijl. Dat is grotendeels een kwestie van hersenhelften.”

Facebookrage: hoelang zal ’t nog duren?

Liefhebbers prijzen Bitstrips voornamelijk door de eenvoud waarmee de cartoons te maken zijn en de sociale factor er van. Maar net als andere rages op Facebook, zoals Farmville en planking of andere hype-apps zoals Draw Something en Wordfeud, zal de gekte niet lang duren. Rages zijn nu eenmaal maar een tijdelijke opwelling.

Wil je toch liever geen Bitstrips op jouw tijdlijn? Dan kan je deze gemakkelijk verbergen via het uitklapmenu bij een posting van een Bitstrip. (zie afbeelding)

Executive Summary

Als je regelmatig op Facebook vertoeft, kwam je ze waarschijnlijk al tegen: Bitstrips.
Er geldt één regel voor deze Facebookrage: you love them or you hate them!

Leave A Comment
    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *