De MegaUpload affaire

megaupload logoMegaUpload is vandaag offline gehaald door het Amerikaanse gerecht. MegaUpload is één van ’s werelds populairste file hosting/sharing websites en wordt van verschillende inbreuken op het auteursrecht verdacht.

Via MegaUpload kon iedereen gratis, of tegen een kleine vergoeding, bestanden online plaatsen en downloaden. Zo werd de website enorm populair om films, series, games en software gratis te downloaden en te verspreiden. In essentie zou het een oplossing moeten bieden voor filetransfers die te groot zijn om via gewone mail te versturen, maar het wordt duidelijk meer gebruikt voor bestanden met een copyright.

MegaUpload offline

Sinds donderdag 19 januari 2012 zou de website van MegaUpload en 18 andere partnersites offline zijn gehaald. Het bedrijf achter MegaUpload is in Hong Kong gebaseerd en zou over verschillende jaren iets meer dan 100 miljoen dollar verdiend hebben aan zijn illegale praktijken. De schade die het berokkende aan de entertainment-industrie (film, muziek, games,…) zou evenwel rond het half miljard dollar liggen (390 miljoen euro). In totaal zouden momenteel 7 medewerkers van MegaUpload vervolgd worden voor criminele activiteiten, reeds 4 van hen zijn opgepakt in Nieuw-Zeeland, waaronder ook oprichter Kim Schmitz (Kim Dotcom).Megaupload owner cars

Kim Schmitz is een Duitse hacker en “zakenman” en werd reeds in het verleden voor verschillende criminele feiten veroordeeld, waaronder kredietkaart fraude en hacking. Kim Schmitz was op het moment van zijn arrestatie in Auckland, Nieuw-Zeeland. Daar bezit hij een enorm grote villa waar ondertussen ook verschillende wagens van Kim Schmitz in beslag werden genomen.

Wraakactie van Anonymous

Anonymous, de hackers-groepering die eerder al het PSN netwerk hackte, heeft voor een directe wraakactie gezorgd door heel wat Amerikaanse overheidswebsites en websites van de muziekindustrie aan te vallen. Anonymous verklaart zelf dat dit de grootste cyberaanval ooit is vanuit Anonymous en de groepering heeft aangekondigd dat het zijn focus nu zal leggen op de website van de FBI zelf. De volgende websites werden neergehaald door Anonymous:

 • justice.gov
 • universalmusic.com
 • riaa.org
 • mpaa.org
 • copyright.gov
 • hadopi.fr
 • wmg.com
 • usdoj.gov
 • bmi.com
 • fbi.gov

MegaUpload is back?

megaupload phishingRedelijk snel na het offline halen van MegaUpload.com, kwam het bericht op Twitter dat de website zich terug online had gezet via een bepaald IP-adres. Dit IP-adres zullen we hier niet herhalen, omdat de kans groot is dat we hier met een phishing website te maken hebben. Pas dus op met nieuws over het opnieuw online gaan van MegaUpload.

De actie van de Amerikaanse Overheid komt daags nadat grote websites zoals Wikipedia volledig zwart gingen als protest tegen SOPA. SOPA is een nieuw, Amerikaanse wetsvoorstel om online piracy tegen te gaan en zou, zonder inmenging van een rechter, websites die een inbreuk plegen meteen offline kunnen halen.

Executive Summary

Wat? MegaUpload – het grootste netwerk voor file hosting en sharing
En? MegaUpload is down en een deel van de eigenaars zou opgepakt zijn.

1 Comment
  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *