De grote Google PageRank afstraffingsronde is gestart…

Google is begonnen aan de langverwachte PageRank update. Het was al van begin mei geleden dat er nog een grote update doorgevoerd was, maar deze keer is alles een beetje anders dan normaal…

Google PageRank

De SEO-wereld staat in rep en roer omdat vele klassiek sterke websites een serieuze downgrade van PageRank hebben gekregen. In plaats van een update naar huidige waarden lijkt het er wel op dat er gewoon een afstraffingsronde bezig is. Bij mijn weten zijn er voorlopig geen sites gestegen in PageRank, enorme dalingen daarentegen vallen her en der op te tekenen.

Misschien volgt er in de komende dagen nog een normale PageRank update, maar echt zeker is dit niet. Een daling van PageRank komt er eigenlijk op neer dat Google de site lager gaat waarderen en dus hoogstwaarschijnlijk minder traffiek naar de site zal sturen met lagere inkomsten als gevolg. De commotie lijkt dus niet onterecht.

En toch komt de afstraffing niet helemaal uit de lucht vallen. De laatste maanden viel overal te lezen dat Google de jacht op zogenaamde paid-links of betaalde links had geopend. Deze zouden immers op onnatuurlijke wijze de rankings in de SERP’s beïnvloeden. Google maakte het mogelijk om via de Google Webmasterhulp betaalde links aan te geven. Deze niet zo sportieve actie van Google werd niet door iedereen even positief ontvangen. Er werd ook een waarschuwing de wereld ingestuurd om webmasters te verplichten aan betaalde uitgaande links een rel=”nofollow” toe te voegen.Natuurlijk werd deze waarschuwing door zowat iedereen in de wind geslagen, maar wie laatst lacht, best lacht moet Google gedacht hebben. Daarom de grote afstraffingsronde voor sites die veel inkomende betaalde links hebben.

En de namen die getroffen zijn zijn niet de minste. Op SEOmoz vond ik o.a. volgende namen :

Je ziet het, er zitten grote namen bij en de dalingen zijn niet van de poes (zelfs eentje van 9 naar 5 !). Er zitten zelfs een heleboel namen bij van websites die met SEO (en dus indirect met PageRank in al zijn aspecten…) te maken hebben. Intussen duiken ook de eerste berichten op van websites die hun organisch verkeer exponentieel zien stijgen de laatste dagen, ongetwijfeld ten gevolge van de lagere waardering voor hun intussen ex-concurrenten.

Ik vermoed dat hierover nog veel inkt gaat vloeien en dat het laatste woord hierover nog niet gezegd is…

Als je nog websites tegenkomt die een aanzienlijke drop in PageRank hebben gekregen, zet ze dan zeker in de comments. Ook over Belgische en Nederlandse sites ben ik nog geen nieuws tegengekomen…

Nog even tot slot een kleine bedenking : aangezien de sites die zo enorm aangepakt zijn door deze update op allerhande sites en blogs worden vermeld zal de schade tegen de volgende PageRank-update misschien volledig hersteld zijn… ;-)

19 Comments

 1. Tinus Guichelaar

  17 months ago

  Ik sta zelf nog steeds op PR5 :-)

 2. Dax

  17 months ago

  Ik zie voorlopig nog geen veranderingen in mijn PageRank.

 3. Hans Mampaey

  17 months ago

  John Chow moet ook inboeten ….. strange !

 4. Toeele

  17 months ago

  Hangt natuurlijk af van hoeveel gewicht Google tegenwoordig op PR plaatst he. Tegenwoordig is dat bijna nihil.

 5. Thomas

  17 months ago

  Ik zie toch geen PageRank update?

 6. deInternetMarketeer

  17 months ago

  Er is helemaal geen toolbar pagerank update
  Er is helemaal geen bestraffing of penalty
  Er komt waarschijnlijk ook helemaal geen toolbar pagerank update meer
  Toolbar pagerank is al een hele tijd irrelevant

  Ik hoor alleen toolbar pagerank link verkopers klagen
  Ik verneem dat bijna geen enkele “gestrafte” website minder bezoekers krijgt van Google.

  Kortom, TOOLBAR pagerank is al een hele tijd dood en wie het nog niet wist TOOLBAR pagerank is waardeloos en onbruikbaar.

 7. Tom Michiels

  17 months ago

  @deInternetMarketeer; ik begrijp je reactie niet vrees ik… Het artikel van Joris, de reacties daarop en de berichten in de blogosfeer wijzen er toch duidelijk op dat er wel degelijk iets aan de hand is met de PageRank?

 8. Anthroposophy

  17 months ago

  van 5 tot 4. met hele zware schommelingen afgelopen nacht. soms een zes, soms een nul…

 9. deInternetMarketeer

  17 months ago

  Idd heb ik me blijkbaar vergist. Er zou wel een pagerank update zijn.

  Maar tja, t is nu niet echt iets wat ik goed in het oog houdt. Ik had enkel gehoord van meldingen dat er een aantal sites manueel waren terug gezet.

  Maar toolbar pagerank blijft sowieso een non-issue voor mij.

 10. deInternetMarketeer

  17 months ago

  Tevens ook vermelden dat het terugvallen van PR niet echt een penalty is.

  Enkel de stats wijzen uit of je een penalty hebt of niet. Dat die toolbar pr wat heen en weer flipt heeft daarmee niks van zien.
  Toolbar PR staat los van de rankings bedoel ik maar.

 11. Er is wel degelijk een volledige pagerankupdate aan de gang.
  zo is http://gadgets.blog-to.com deze week van unranked naar pagerank 2 gegaan. Ook andere websites heb ik zien stijgen in pagerank.

  Tot zover de grote vermoedens dat google geen pagerankupdate meer ging publiceren. Misschien heeft de internetmarketeer een volledig verslag? ;)

 12. Joris Roebben

  17 months ago

  Inderdaad, de grote langverwachte update is blijkbaar begonnen…

  Enkele winnaars, enkele verliezers, the usual…

  @ deInternetMarketeer : ik snap best dat je er geen belang aan hecht, maar dat de gepubliceerde PageRank en de hoeveelheid organisch verkeer die je krijgt van Google nauw met elkaar verwant zijn valt moeilijk te ontkennen. Sites waar het organisch verkeer de laatste maanden is toegenomen hebben intussen een hogere PageRank toebedeeld gekregen. Sites waar we het organisch verkeer hebben zien afnemen krijgen nu een lagere PageRank. En dat fenomeen zien we elke keer weer als Google nog eens een update doet. Om het als een absoluut waarderingscijfer te zien is er een beetje over denk ik, maar het geeft toch een sterke indicatie van de waardering die Google geeft aan een website. De SEO-wereld staat in rep en roer de laatste dagen, slaan al die grote SEO-namen de bal dan mis?

  Ben trouwens eens benieuwd hoe lang het zal duren alvorens er een opvolger is voor de PageRank als Google zijn plan doorzet en de PR-publicatie stopzet.

 13. deInternetMarketeer

  17 months ago

  Vreemd dat rankings stijgen wanneer de toolbar pagerank wordt geladen met oude pagerank data.

  Als de SEO-wereld in rep en roer staat dan is dat vooral omdat ze ofwel afhankelijk zijn van linken kopen ofwel van linken verkopen.
  Je zal je klanten maar moeten uitleggen dat dat ingenieuze idee om goede pagerank linken te kopen – ondanks dat Google al meer dan een jaar heeft aangekondigt dat ze hier actie tegen gaan nemen – niet zo heel bijster ingenieus was en dat er nu iets anders zal moeten gebeuren.

  De grote SEO namen die ik lees hebben het overigens niet eens over pagerank. Michael Martinez bv . (Verplichte leesstof als SEO’er.)

  Of hier bv :
  http://www.jaankanellis.com/top-websites-lose-tbprum-who-cares/

  Dat zijn mannen die weten waarover ze praten.

  Toolbar pagerank is verre van betrouwbaar. Eerder totaal onbetrouwbaar.
  Wie bouwt op basis van toolbar pagerank staat een jaar of 2 achter.

 14. Joris Roebben

  17 months ago

  @ deInternetMarketeer : je hebt gelijk, de PageRank is geen waarde waarop je moet bouwen. Hetgeen ik eigenlijk bedoel is dat een hogere PageRank een gevolg is van hoger scoren in de SERP’s en van een grotere hoeveelheid organisch verkeer. In mijn ogen is PageRank dus een gevolg, geen oorzaak… Als je een site tijdens de maanden voorafgaand aan een PageRank-update sterk vooruit ziet gaan in organisch verkeer zal deze site over het algemeen bij de volgende update niet dalen in PageRank. Dat is wat ik bedoel. Mijn excuses als het een beetje verkeerd overkwam. Je mag het dus inderdaad zoals je zegt niet gebruiken als waarde om naartoe te streven of te hard op te focussen, maar geef toe, als je de keuze hebt tussen 2 gelijklopende sites (zelfde leeftijd, gelijklopende content,…) en de ene heeft een PR 2 en de andere een PR 6, aan welke zullen je werkzaamheden het snelst effect hebben? En welke van de 2 zal makkelijker scoren voor bepaalde keywords? Ik ben er bijna van overtuigd dat de PR 6 ook jouw voorkeur zal wegdragen.
  En inderdaad, PageRank, who cares als je organisch verkeer er niet op achteruitgaat?

 15. deInternetMarketeer

  17 months ago

  “als je de keuze hebt tussen 2 gelijklopende sites (zelfde leeftijd, gelijklopende content,€¦) en de ene heeft een PR 2 en de andere een PR 6, aan welke zullen je werkzaamheden het snelst effect hebben? En welke van de 2 zal makkelijker scoren voor bepaalde keywords? Ik ben er bijna van overtuigd dat de PR 6 ook jouw voorkeur zal wegdragen.”

  Als ik kan kiezen en de content is gelijkwaardig heeft de 6 veel kans.
  Doch zal dat niet op die basis van die 6 worden gekozen.
  Ik kijk zelden naar PR, relevantie is voor mij uiterst belangrijk.

  Ik heb sinds vorig jaar een site in beheer die PR 4 had maar niks scoorde. Absoluut niks.
  Nadat ik er aan begon zakte de PR naar 3.
  Sindsdien ben ik voor alle top keywords in die niche(concurentieel) te vinden op pagina 1 met af en toe een nummer 1 en voor het absolute top keywoord nr 2.
  De site heeft een behoorlijk aantal linken bij waaronder zeer sterke.
  PR blijft op 3 maar maand na maand stijgt het aantal bezoekers.(Verdubbelt tov jaar geleden in combinatie met veel minder advertentiekosten)

  Als jij nu die beide sites(oude en nieuwe versie) met gelijkaardige content zou hebben dan zou ik dus liever met de PR 3 willen ruilen dan met de PR4. Veel en veel liever.

  Verder zegt het succes van morgen me niks. Daarmee bedoel ik dat een PR2 een veel groter effect kan hebben(mocht de toolbar interpretatie betrouwbaar zijn) dan die PR6.
  Die PR6 zit waarschijnlijk dicht tegen zen top en levert een eenmalige boost op die mogelijks zelfs gaat verminderen later.
  Die PR2 kan uitstekend aan het bouwen zijn en groeien opdat ik na morgen en overmorgen maanden later nog steeds een positief effect extra heb omdat die PR2 site groeit.

  Mensen liggen veel te veel wakker van toolbar pagerank. Bijlange niet nodig.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *