Onlyhumans

AlgemeenCinecrowdCrowdfundingMeer topics CrowdsourcingSonicAngel

09.11.2011 - Content

Crowdfunding – investeer in je eigen entertainment

Je bent misschien al vertrouwd met crowdsourcing? Je zit met een probleem en je geeft dit door aan een grote groep die allemaal hun eigen oplossing voorstellen. Bijvoorbeeld wedstrijden voor het ontwerpen van logo’s, waarbij enkel de winnaar een prijs wint. Het voordeel van crowdsourcing is de beperkte prijs die je betaalt voor de ruime keuze aan alternatieven. Voor de aanbieders is het dan weer een kans om geld te verdienen aan een hobby en een portfolio op te bouwen.

Crowdfunding gaat op een gelijkaardige manier te werk. Alleen los je met crowdfunding financiële probleem op.  Veel projecten kunnen nooit starten door een gebrek aan kapitaal, terwijl er toch erg veel potentieel aanwezig is..Dit is vooral het geval voor beginnende ondernemingen en artiesten. Door een kapitaal van veel kleine sponsors te combineren kan je misschien dat project toch opstarten.

SonicAngel

SonicAngel is een website waar jong talent een kans krijgt om voldoende kapitaal bij elkaar te krijgen om een project uit te werken. In het geval van deze website is het de prefinanciering van CD’s. Je neemt dus een aandeel in het uitbrengen van een album en krijgt hier mogelijk een mooi rendement voor terug indien het album een succes is.

Voor Jonge artiesten is dit een mooie kans om een CD uit te brengen zonder zware contracten of schulden te maken. De website heeft enkele grote namen zoals Tom Dice, maar ook nieuwe bands en zangers die net starten aan een muziekcarrière. Naast een aandeel in een CD kan je ook op andere manieren helpen met de financiering van deze artiesten. Zo biedt de website thuisconcerten, ontmoetingen, prereleases en andere diensten van de artiesten aan.

Cinecrowd

Cinecrowd is een voorbeeld van crowdfunding uit de Nederlandse filmindustrie. In dit geval kan je geen aandelen van een film kopen, maar ze bieden andere mogelijkheden aan. Net zoals bij Sonic Angel zijn er tal van manieren om een project te steunen, afhankelijk van het budget dat je wenst te spenderen.

Bij één van de films kan je met €10 een digitale download kopen, voordat het draaien van de film gestart is. Een ander aanbod is €25 voor een vermelding in de aftiteling, een nieuwsbrief en vermelding op de website van de film. Voor grote bedragen en bedrijven zijn er grotere aanbiedingen die nogal sterk aan sponsoring doen denken.

Bij Cinecrowd is er dus geen optie om rendement te halen uit je investering. Het draait op de cinefielen die de Nederlandse filmindustrie willen ondersteunen en dus nieuwe projecten tot leven willen brengen.

Goede Doelen

Er zijn echter ook manieren van crowdfunding die anders te werk gaan. Het bekende online game World of Warcraft verkoopt bijvoorbeeld virtuele huisdieren waarvan de winst naar een goed doel gaat. Ze brengen hierdoor het geld van duizenden of zelfs tienduizenden gamers samen om een goed doel te ondersteunen.

Goede doelen zijn echter al veel langer het perfecte voorbeeld van crowdfunding. Ze leven op donaties van een diverse groep sponsors gaande van particulieren tot grote bedrijven om hun projecten op te starten. Meestal krijg je hier een kleinigheid voor terug dat enkel een symbolische waarde heeft.

Rendement of coole dingen?

Uit bovenstaande voorbeelden biedt enkel SonicAngel de mogelijkheid om geld terug te verdienen. Bij de andere websites (en ook op Sonic Angel) koop je ‘coole dingen’ van het project, maar zal je geen mogelijkheden voor rendement zien. Crowdfunding is dus erg leuk als je investeert in projecten die je echt interesseren, maar wij betwijfelen of het ooit een echt alternatief zal vormen voor traditioneel beleggen. Bekijk het eerder als een manier om je favoriete entertainment te sponsoren en coole merchandising en exclusieve producten en ervaringen te krijgen.

Hebben jullie al eens aan crowdfunding gedaan en welke incentive heeft je overtuigd?

Onlyhumans

De Human Anonymous gunt je een indiscrete kijk achter de computerschermen van onze storytellers en legt zijn oor te luisteren in onze wandelgangen.

Lees meer van Onlyhumans