Conversion optimization, part 1

Conversie optimalisatie oftewel het optimaliseren van jouw websitebezoekers in leads/prospects, kopers, inschrijvingen in je nieuwsbrief, etc. Kortom ervoor zorgen dat je marketingbudget om bezoekers te brengen, via seo (zoekmachineoptimalisatie) of sea (zoekmachine advertenties), meer rendeert.

Simpel voorbeeldje: (voor de geleerden onder ons):

 • Je spendeert 10.000 Euro per maand aan AdWords (laat ons nu niet meteen gaan overdrijven met die budgetten) en je verkoopt matrassen online tegen een conversieratio van 1%. Gemiddelde kost die je betaald hebt per klik is bvb 0,25 eur. Meteen omgerekend betekent dit een kost per verkoop van 40.000 bezoekers x 1% = 400 verkopen, = 10.000 / 400 = 25 Euro kost per verkochte matras.

niet slecht maar:

 • Stel nu dat QueroMedia U helpt met de ‘conversion optimization’ van uw website en dat we kunnen optimaliseren tot een 5 % conversieratio, om het scherp te stellen. Dit wil zeggen dat we door uw website te analyseren naar usability toe en te testen met usability elementen in functie van uw doelgroep (via kleur, layout, navigatie, etc..), dit alles te meten en te analyseren, uw marketingkost per verkochte matras niet alleen zouden laten dalen tot 5 Euro, maar belangrijker, waarschijnlijk toch, je 5x zoveel matrassen zouden laten verkopen, nl. 2000 ipv 400.

Dit testen van welke veranderingen de grootste impakt hebben op uw resultaat kan op verschillende manieren:

 • Vroeger deden we voornamelijk wat men noemt “A/B-testing”. Het vergelijken van versie A met versie B. Nadeel van deze oefening is dat je maar 1 variabele tegelijkertijd kan variëren of testen. Time-consuming dus. Vaak moesten we verschillende A/B testen na elkaar doen om tot een schijnbaar optimum resultaat te komen. De resultaten analyseerde je vaak via webanalyse tools zoals Google Analytics of een Webtrends, …
 • Sinds enkele jaren zijn er ook software tools (offermatica, sitespect bvb) die toelaten om zulke testen te gaan verrichten met meerdere variabelen tegelijkertijd. Multivariate testing laat toe te varieren in kleur, foto, copywriting, buttons of links, … Kortom, allerlei zaken tegelijkertijd (weliswaar steeds aan andere bezoekers) en geeft dat resultaten terug. Niet alleen welke theoretisch de meest performante is maar ook welke variabele de meest dominante is geweest. Deze tools waren en zijn uiteraard niet gratis te gebruiken. Nu de tool op zich is natuurlijk leuk, maar niet elke man die hout, nagels en een hamer krijgt kan een tuinhuisje in elkaar timmeren. Zo ook kan niet iedereen, lees zonder ervaring, met deze tools goede tests opzetten. Het opzetten van goede testcases leer je gewoon door het veel te doen, door vele tests te doorworstelen, door vele fouten te maken (geven we gerust toe), door veel te analyseren. Sinds enkele maanden biedt Google aan Google adverteerders ook gratis zo’n multivariabele analyse tools aan.

In een latere post wil ik het graag nog hebben over enkele cases die we in deze materie hebben opgebouwd en ook eens nadenken over de toekomst van ‘conversion optimization’. Want het kan nog een stuk verder gaan dan vandaag de dag.

Tips zijn altijd welkom!

3 Comments

 1. Tim Vermeire

  18 months ago

  Tom,

  beide betekenissen van het begrip SEM lijken me hier aan de orde:

  – SEM : Search Engine Marketing
  – SEM: Structural Equation Modeling (statistische methode)

 2. Tom Bogaert

  18 months ago

  Bedankt Tim, maar ik denk dat er zelfs in het wereldje van SEM (Search Engine Marketing) er niet te veel kaas gegeten hebben van Structural Equation Modeling.

  Gebruik jij deze methode voor conversion optimisation?

 3. Tim Vermeire

  18 months ago

  Ik gebruik ze nog niet onmiddellijk maar het lijkt me wel de goede richting. Er spelen dusdanig veel variabelen mee in het conversieverhaal en deze zijn in die mate in een onderlinge afhankelijkheidsrelatie dat SEM als analyse methode mij erg nuttig lijkt. Uiteraard moet er eerst een theoretisch SEM model uitgedacht worden die van toepassing is op conversieprocessen van websites.
  Stevig denkwerk dus en nooit af, als je het mij vraagt. Bovendien zal het model site per site aanpassingen nodig hebben.
  Het denkwerk lijkt me echter wel de moeite waard. SEM ziet er misschien een erg ingewikkelde methode uit. In de praktijk is dit zeker haalbaar.
  Het inzicht in conversies kan er enkel groter door worden.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *