Chinese tekens in domeinnamen?

De Internet Corporation for Assigned Names and Numbers is een overkoepelende organisatie die internationaal toezicht houd op domeinnamen en standaarden op internet.

Momenteel worden enkel de Latijnse letters a tot z, de cijfers 0 tot 9 en het liggend streepje toegelaten in domeinnamen. Het idee van het ICANN is dus nu om ook andere tekens toe te laten in domeinnamen zodat bijvoorbeeld Arabische, Chinese of Japanse tekens zouden mogelijk zijn in domeinnamen.

Lijkt op het eerste zicht een erg leuk idee, maar moest dit voorstel werkelijkheid worden zouden hele delen van het internet worden afgesloten. Ik weet bijvoorbeeld niet hoe ik .com zou moeten ingeven op een Chinese website, laat staan hoe ik de rest van de domeinnaam zou moeten formuleren… En wanneer ik zoek naar een website over bijvoorbeeld marketing, kunnen de zoekmachines enkel websites weergeven in mijn huidige tekenset, want ik ken geen Chinese tekens. En dat terwijl de beste marketing sites misschien enkel in het Chinees zijn opgesteld…

Kan nog boeiend worden dus !!

1 Comment

  1. Wilco

    11 months ago

    Sorry, maar eh… “zouden hele delen van het internet worden afgesloten”? Waarop is dat gebaseerd?

    Het enige argument dat jij geeft is welbeschouwd niets anders dan jou eigen keuze/incompetentie. Jij hebt ervoor gekozen de betrokken karaktersets niet te installeren. Jij hebt ervoor gekozen je niet/onvoldoende te verdiepen in de betrokken talen zodat je effectief analfabeet bent in die talen.

    Jij kunt natuurlijk gaan zoeken naar een website over marketing, maar als jij niet in staat bent om Chinese, Japanse etc te lezen heb jij er ook helemaal niets aan hits van Chinese en Japanse sites. Jou redenering volgend is nu ook al een groot deel van het internet voor jou afgesloten. Als je zoektermen in westerse talen ingeeft in een zoekmachine krijg je slechts uiterst zelden een oosterse website. Om die beste Chinese marketing website te vinden zul je toch echt in staat moeten zijn om 市场营销 oid in je zoekscherm in te typen.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *