Belgische rechter kan Google news in grote problemen brengen

Google newsDe afgelopen jaren volgen de processen tegen Google in Europa elkaar op. Maar dit proces in België zou wel eens zeer belangrijk kunnen zijn voor de gehele werkwijze van Google. Het gaat hier over het proces van Copiepresse tegen Google. Vier jaar geleden werd Google in zijn ongelijk gesteld door de rechter. Op 23 februari werd de zaak terug geopend en worden de pleidooien aangevangen van het beroepsproces. De vraag is wat de gevolgen zijn voor Google als men ook in beroep geen gelijk krijgt.

Het proces

Vier jaar geleden spande  Copiepresse, een auteursrechtenorganisatie van Franstalige kranten, een proces aan tegen Google. Men had zijn pijlen gericht op de Google nieuwsdienst, Google News. Zo zou de dienst de auteursrechten schenden door in zijn index content te tonen die auteursrechtelijk toekomt aan de kranten. Het gaat hier over de titels, foto’s en teksten in de snippet die worden weergegeven in Google News, en de links van Google die verwijzen naar de artikels. Volgens de rechter had Google eerst toestemming moeten vragen vooraleer deze content over te nemen.

Nu vier jaar na de veroordeling van Google, is het beroepsproces van start gegaan. Het is afwachten wat de uitkomst gaat zijn. De schrik bij de Amerikanen is vooral dat Europa nu meer ‘anti-‘Google is dan vier jaar geleden, deze manier van denken is te herkennen is de toon in een artikel van SearchEngineland . Toch kan de mediagroep zich niet voorstellen dat dit zou betekenen dat ze voor iedere nieuwslink op de Google nieuwsdienst toestemming moeten gaan vragen bij de betreffende uitgever. Dat zou betekenen dat Google toestemming moet vragen voor miljoenen links, wat compleet onrealistisch is.

Betalen voor content

De kranten willen dat Google betaalt voor iedere link die wordt gepubliceerd. In een artikel van De Standaard zegt een advocaat, die niet gelinkt is aan de zaak, dat hij de kranten wel begrijpt. Door de kleine Belgische markt zijn kranten sterk aangewezen op advertentie inkomsten die ze op deze wijze dreigen te verliezen.

Vriend van de pers

Google beweert juist meer internetgebruikers naar de kranten te leiden waardoor ze gestimuleerd worden om meer digitale kranten te lezen. Google zegt juist ervoor willen zorgen dat de uitgevers van nieuws verdienen dat hen toekomt. Zij zien zichzelf als ideaal medium om de inkomsten van de uitgevers te doen stijgen. Het lijkt me nogal duidelijk dat Google geen ruzie zoekt met de Europese uitgevers. Zeker niet na de lancering van de Google One Pass van vorige week.

Na België, volgt heel Europa

De reden waarom men bij Google wakker ligt van dit proces is omdat de uitkomst ervan zijn naslag zal vinden in geheel Europa. Als de rechter het beroep afwijst, zal Google binnen de hele Europese Unie moeten betalen voor content en links op hun Google News pagina’s. In de V.S. heeft Google hiermee nooit problemen gekend omdat ze daar vrijgesteld werden van iedere vergoeding.

Leave A Comment
    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *