Apple noteert eerste winstdaling in tien jaar

Apple heeft gisteren zijn kwartaalcijfers bekendgemaakt. Wat de verkoopcijfers betreft, viel er – in tegenstelling tot wat velen verwachtten – positief nieuws te rapen. Maar apple kwartaalcijfersopmerkelijk is vooral dat Apple zijn eerste winstdaling in tien jaar tijd laat noteren. De winst komt uit op 9,5 miljard dollar, terwijl Apple een jaar geleden nog een winst van 11,6 miljard dollar boekte (voor een omzet van 39,2 miljard dollar). De winstdaling van 18 procent werkt de zenuwachtigheid bij de aandeelhouders in de hand.

Omzet van 43,6 miljard dollar

Tijdens de eerste drie maanden van dit jaar werder er 37,4 miljoen iPhones en 19,5 miljoen iPads verkocht. Ter vergelijking: een jaar geleden gingen er 35,1 miljoen iPhones en 11,8 miljoen iPads over de toonbank. De kwartaalomzet bedraagt 43,6 miljard dollar en de brutomarge 37,5 procent. De internationale verkoop is goed voor 66 procent van de totale omzet.

Beurs reageert positief op kwartaalcijfers

Omdat de resutlaten positiever waren dan verwacht, steeg het aandeel van Apple gisteren tijdens de elektronische handel nabeurs in New York. Kort na de bekendmaking van de kwartaalcijfers steeg het aandeel zelfs met 5 procent. Voor het volgende kwartaal (tot eind juni) verwacht Apple een omzet van 33,5 tot 35,5 miljard dollar.
Verder werd ook bekendgemaakt dat het aandeleninkoopprogramma tot 100 miljard dollar vergroot wordt (tot en met eind 2015). Ook het dividend wordt met 15 procent verhoogd.

Executive Summary

Verkoopcijfers blijven boven de verwachtingen
Toch daalt de winst en neemt zenuwachtigheid bij aandeelhouders toe

Leave A Comment
    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *