23.05.2012 - Strategy

5 tips om een virale campagne op te zetten

Velen hebben het al geprobeerd, maar slechts weinigen zijn erin geslaagd. We hebben het over het opzetten van een creatieve campagne die viraal gaat. Zulke campagnes gaan nét dat beetje verder en zijn nét dat tikje anders. Ze worden massaal geliket, gedeeld en besproken. Daarnaast vormen virale campagnes een mooie kans om als merk snel en goedkoop naamsbekendheid te verwerven. Lees onze tips en break the internet.

Een lopend vuurtje

De voordelen van virale marketing spreken voor zich. Het imago en de naam van je onderneming worden door consumenten gedeeld (vooral via sociale media), waardoor je minder financiële inspanningen hoeft te leveren. Daarnaast zijn de effecten van een virale campagne aanzienlijk groter dan die van een traditionele.

Helaas, het opzetten van een virale campagne is niet zo eenvoudig. Vaak blijven campagnes onder de radar of worden ze gedeeld om de verkeerde redenen. Een voorbeeld hiervan is de ‘Puppy Monkey Baby’-spot van frisdankproducent Mountail Dew – horror. De reclame ging na haar lancering tijdens de Super Bowl wereldwijd over de (online) tongen, maar werd vooral als wansmakelijk bestempeld.

Je boodschap moet consumenten dus aanspreken en dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Hier alvast vijf tips die je kunnen helpen om een virale marketingcampagne op te zetten.

1. Kies een kant

Controverse lokt altijd reacties uit. Wil je opvallen tussen de talloze andere campagnes, dan moet je een duidelijk standpunt innemen en een statement durven maken. Gooi de knuppel in het hoenderhok, lok discussie uit (maar ga ook weer niet té ver). Op die manier is de kans groter dat je boodschap zich verspreidt. Vergeet dus de gedachte dat je iedereen tevreden moet stellen. Wil je een succesvolle campagne creëren, dan zul je ook enkele tegenstanders hebben. Hoge bomen vangen nu eenmaal veel wind.

Zo lanceerde Airbnb, amper negen dagen nadat Trump de Amerikaanse grenzen tijdelijk sloot voor vluchtelingen, de campagne ‘We accept’. Het gevoelige thema vormt uiteraard een risico, maar maakt wel duidelijk voor welke waarden het bedrijf staat. De reclame bleek dan ook een schot in de roos.

Gooi olie op het vuur

Je werk zit er nog niet op wanneer je de campagne hebt gelanceerd. Hou het project levend en treed in interactie met het publiek. Wakker het gesprek aan en kom met nieuwe invalshoeken. Zo stimuleer je nóg meer mensen om deel te nemen aan de discussie.

Zo bedankte kledingmerk Diesel de 14.000 mensen die hen ontvolgden na de lancering van hun pride-collectie. Het bedrijf is een pak Instagram-volgers kwijt, maar de positieve reactie van het merk gaf de campagne een instant boost.

3. Heet iedereen welkom

Om van een virale campagne een succes te maken, is het belangrijk om er geen restricties aan te verbinden. Hoe meer mensen toegang hebben, hoe groter de kans dat je campagne verspreid wordt en bekendheid zal genieten. Verstop je creatie dus niet achter vervelende inlogvensters.

4. Draai wat rond de pot

Wanneer je een virale marketingcampagne opzet, moet je zo onopvallend mogelijk reclame maken. Het draait namelijk vooral om het verhaal rond je merk en niet om je merk of product zelf. Het publiek zal lepe reclametrucs al snel doorzien en zal vervolgens afhaken. Verpak je product dus in een verrassend jasje.

Nike ontwikkelde bijvoorbeeld een virtual reality game in China dat klanten in de winkels konden uittesten. De avatars dragen dan wel de allernieuwste Nike-schoenen in het videospel, maar het draait toch vooral om de unieke belevenis. Winkelbezoekers deelden automatisch foto’s op sociale media en de sneakers vlogen bijgevolg over de toonbank.

5. Bouw op naar een climax

Een geslaagde virale campagne bestaat vaak uit meerdere fases. Heb je de aandacht van het publiek beet dankzij een sterk verhaal? Zet dan aan tot actie en zorg dat de campagne stijgt naar een nooit gezien hoogtepunt.

Het ‘world record egg’ is hier een mooi voorbeeld van. Begin dit jaar verbrak een ei het record van de meeste Instagram-likes, maar uiteindelijk bleek de campagne om meer te gaan dan het verslaan van vorige recordhoudster Kylie Jenner. Het ei vertoonde in een volgende post flink wat barsten en zette volgers zo aan om te praten over de druk van sociale media.

Bovenstaande tips zetten je goed op weg om een campagne viraal te doen gaan. Maar uiteraard hangt het succes van campagnes ook af van andere factoren die je niet altijd onder controle hebt. Sommige steengoede ideeën slaan om onbegrijpelijke redenen nooit aan, terwijl andere – denk aan Donald Muylle – net een onverklaarbaar succes worden. Blijven proberen dus!

Onlyhumans

De Human Anonymous gunt je een indiscrete kijk achter de computerschermen van onze storytellers en legt zijn oor te luisteren in onze wandelgangen.

Lees meer van Onlyhumans