5 Firefox plugins die het leven van een SEO’er aangenamer maken

SEO plugins voor FirefoxHet is niet de bedoeling met deze post nog maar eens de lofzang van Firefox te bezingen, maar één van de redenen dat ik elke dag trouw Firefox opstart als browser heeft te maken met het feit dat Firefox gebruik maakt van plugins of add-ons. En zo zijn er enkele plugins die m’n werk als SEO‘er enorm vereenvoudigen. Tijd om deze te delen dacht ik zo : dus hier zijn ze, de 5 Firefox plugins die het leven van een SEO’er aangenamer maken.

Disclaimer : “de plugins hieronder vermeld staan niet in een welbepaalde volgorde, ze zijn allen even belangrijk en nuttig. De volgorde is dus puur toeval (en enige gelijkenis met bestaande…)”.

1. SEO for Firefox

Prachtige plugin van Aaron Wall, tevens schrijver van SEObook, één van de SEO-bijbels. Deze plugin maakt het mogelijk in de SERP’s van o.a. Google en Yahoo! een hoop extra informatie te bekijken. Enerzijds worden er onderaan het zoekveld enkele links toegevoegd die keyword research aanzienlijk vereenvoudigen (vooral de link KW Research zelf is een aanrader !).

SEO for Firefox

Anderzijds is het mogelijk bij de resultaten van de zoekopdracht extra informatie te tonen over de gevonden websites. De zichtbare info is volledig aan te passen aan je persoonlijke voorkeuren. De plugin biedt trouwens een hoop meer functionaliteiten dan degene die je hieronder ziet.

SEO for Firefox

Je kan de plugin eenvoudig in- en uitschakelen door de button onderaan de statusbar van Firefox.

SEO for Firefox kan je hier downloaden.

2. Live HTTP Headers

Live HTTP Headers pluginOp welke server draait een website ?

Staan je redirects wel juist ingesteld ?

Geeft je foutpagina wel een correcte 404 statuscode terug ?

Worden de CSS, images of favicon wel gevonden ?

Wordt er PHP gebruikt of is het ASP dat schuilgaat achter die html-pagina’s ?

Allemaal vragen die je beantwoord ziet met de Live HTTP Headers plugin.

Gewoon Live HTTP Headers laden in de linkerzijbalk van Firefox, een pagina oproepen en alle verkeer tussen browser en server in het oog houden.

Live HTTP Headers kan je hier downloaden.

3. Search Status

Deze plugin biedt de mogelijkheid om in één oogopslag de prestaties van de bekeken site in te schatten. Onderaan rechts in de statusbar van Firefox wordt (al naar gelang de instelling) de Google PageRank, de Alexa Rank en de Compete Rank weergegeven. Ook kan je met één klik het aantal geïndexeerde pagina’s van een site en het aantal geïndexeerde links naar een site of pagina opvragen voor de drie belangrijkste zoekmachines (Google, Yahoo! en MSN/Live Search).

Search Status plugin voor Firefox

Verdere features zijn o.a. het bekijken van de metatags, het aanduiden van nofollow links, de keyword density berekenen, een analyse van de links op een pagina,…

Search Status kan je hier downloaden.

4. Web Developer

Deze hoeft waarschijnlijk niet meer echt voorgesteld te worden. Iedereen die met websites bezig is zou deze plugin geïnstalleerd moeten hebben, of je nu designer, developer, search engine optimizer of gewoon liefhebber bent. De lijst met features is te lang om ze allemaal te overlopen in dit artikel. Grofweg gesteld kan deze plugin evenveel of zelfs meer dan alle andere vermelde plugins samen. En dat is niet overdreven…

We zullen er twee leuke mogelijkheden uitlichten :

Web Developer maakt het doorworstelen van html en bijhorende css code om te bepalen waar je een aanpassing moet doen volledig overbodig. Schakel de optie ‘Outline > Outline Current Element’ in en je kan gewoon aflezen waar in de css je wijzigingen moet aanbrengen.

Web Developer plugin

Met Web Developer is het eveneens mogelijk de code van een pagina live te editen en onmiddellijk het resultaat te bekijken. Onder ‘Miscellaneous > Edit HTML’ schakel je onderaan een extra venster in waar je de code kan aanpassen en het resultaat bekijken. De pagina hoeft niet lokaal op je PC te staan, elke pagina die je bezoekt kan zo geëditeerd worden.

Web Developer plugin live HTML edit

Web Developer moet je hier downloaden.

5. Google Toolbar

De naam zegt het zelf, niet echt een plugin, wel een toolbar. Afkomstig van Google zelf, maar onmisbaar voor SEO. Was tot voor kort enkel voor Internet Explorer beschikbaar, maar nu kan je ook een Firefox versie downloaden. Belangrijke features :

 • Weergave van de PageRank van de getoonde pagina
 • Integratie met Google suggest (suggestie van zoektermen terwijl je ze intikt)
 • Integratie met Google Earth, GMail, Google Desktop Search,…
 • Google Bookmarks maakt het mogelijk je favorieten mee te nemen onafhankelijk van de computer waarop je werkt
 • Spelfouten controleren en teksten markeren

Grote broer Google loert altijd achter de hoek, maar het moet gezegd, het is een handige tool.

De Google Toolbar mag je hier downloaden.

Deze lijst kan en mag verbeterd worden, dus suggesties altijd welkom !

4 Comments

 1. Tom Michiels

  18 months ago

  4 op 5!

  Ipv SEO for Firefox had ik SeoQuake geïnstalleerd. Heb er gelijk 5 op 5 van gemaakt ;-)

  Als SEAer gebruik ik deze plugins niet allemaal even frequent, maar sommige zijn erg handig om net dat ietsje meer te kunnen doen voor een klant. Ook voor advertisers een aanrader!

  Nice post, JayAre!

 2. Jan-Henk Bouman

  18 months ago

  Ik heb jullie presentatie bijgewoond op het Digital Marketing Event. Was erg interessant. Zo nu en dan check ik de website, Deze posting is erg goed. Ik heb er weer een paar handige tools erbij. Thnx
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *