42% van de grootste adverteerders niet te vinden op internet

Google screenshotDe meeste grote bedrijven geven ontzettend veel geld uit aan allerhande marketing- en reclamecampagnes. Toch is 42% van de grootste adverteerders zo goed als niet terug te vinden op het internet. Dat is het besluit van een onderzoek van het Nederlandse zoekmachinemarketingbureau Checkit.

Per site onderzocht men 4 belangrijke pagina’s: de homepage, een productoverzichtspagina, een speficieke productpagina en de pagina met persberichten. De analyse gebeurde op basis van 11 belangrijke vindbaarheiscriteria:

1. Is er een sitemap aanwezig op de homepage?
2. Zijn de paginatitels per pagina verschillend?
3. Is er een meta tag description aanwezig?
4. Zijn er meta tag keywords aanwezig?
5. Is de pagina opgebouwd zonder frames?
6. Is er gebruik gemaakt van de h1-tag?
7. Is er voldoende content (meer dan 150 woorden) aanwezig?
8. Is de tekst op de pagina vrij van flash?
9. Hoeveel pagina’s van de website zijn geïndexeerd bij Google?
10. Wat is de linkpopulariteit van de website bij Yahoo!?
11. Wat is de PageRank van de website?

De conclusie was dat 58% van de onderzochte sites goed vindbaar zijn. Ter vergelijking, in 2006 was er slechts 32% van de grootste Nederlandse adverteerders vlot online terug te vinden. Ondanks de forse toename blijven er dus 42% van die duur betaalde sites zo goed als onvindbaar op internet.
KPN, Jamba, Dell, T Mobile en het Nederlandse Ministerie Van Binnenlandse Zaken (!) bleken het best vindbaar. Terwijl een heleboel gigantische adverteerders als Coca Cola, Heineken, Nestle, Masterfoods, Heinze, Unilever, Danone en Aldi zo goed als niet terug te vinden zijn op Google.

De bedrijven uit de dranken- en voedingsector kloppen dus best eens aan bij de zoekmachinemarketingbureaus uit de lage landen. Het zou de efficiëntie van hun marketingmix enkel maar ten goede komen.

3 Comments

 1. Tom Michiels

  18 months ago

  Ongelooflijk dat zulke grote bedrijven het internet links laten liggen!

 2. Paul Meulblok

  18 months ago

  Dat bedrijven slecht vindbaar zijn komt door de structuur van de grote zoekmachines. Als je niet op de eerste pagina staat met een link naar je website, kun je het wel vergeten. Maar dat is juist de marketingstrategie van Google c.s. Daar verdienen ze geld aan. En natuurlijk het feit dat men zoekt in de eigen taal. De zoekmachines herkennen alleen die taal en vinden dus ook alleen de links in die taal. Google heeft dat probleem erkend maar doet daar (weer om marketing- strategische redenen) natuurlijk niets aan. Want nu moeten bedrijven op al de landenversies van Google trachten op de eerste pagina te komen. Onbegonnen werk! Dan kun je beter op http://www.worldsitefinder.com gaan staan. Een link naar je website is daar gratis. Je staat altijd op de eerste pagina en het maakt niet uit welke taal men kiest om te zoeken want je komt altijd terecht op de internationale overzichtspagina per product of dienst.

 3. Tom Bogaert

  18 months ago

  de strategie van Google is bedrijven niet vindbaar maken? Je hebt het goed begrepen Paul! vandaar ZOEKmachine
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *