12 jaar Google in 12 beelden

Google_Start

Larry Page en Sergey Brin startten in September 1998 in Californa het bedrijf Google in een garage. Google heette voordien BackRub maar na een brainstormingsessie kozen ze toch voor de naam Google. Google is trouwens een woordspeling op het woord ‘googol’, het wiskundige getal dat staat voor een 1 met daarachter 100 miljoen nullen. Die woordspeling visualiseerde hun visie op het aanbieden van een oneindige bron aan informatie via het internet.

In 1999 ontgroeit Google zijn onderkomen en verhuist het bedrijf twee maal. Eerst naar Palo Alto en dan naar Silicon Valley. Op dat moment hebben ze 8 werknemers in dienst.

Google_Adwords

In 2000 start Google met zijn jaarlijkse traditie van de 1 april grap. Ze lanceren Mentalplex waarmee Google de gedachten van gebruikers kan lezen om te weten waarnaar ze op zoek zijn. In 2000 worden ook 14 taalversies aan Google toegevoegd  waaronder ook een Nederlandstalige versie. In juni startten ze een partnership met Yahoo waardoor ze de default search provider worden van Yahoo. Eind 2000, in oktober, lanceert Google AdWords, het advertentieplatform van Google, met 350 klanten.

Image_Search

Google lanceert in 2001 Image Search waarbij ze toegang bieden tot 250 miljoen pagina’s met afbeeldingen. In Tokyo wordt het eerste internationale kantoor geopend. De indexgrootte was op het einde van 2001 gegroeid tot 3 miljard webdocumenten.

Froogle

Dat de oprichters van Google toch wel ‘geeks’ genoemd kunnen worden, bewijzen ze zelf door in 2002 Klingon toe te voegen aan de gebruikte talen. Google start in mei een samenwerking met AOL waardoor ze 34 miljoen extra gebruikers aanspreken. Naast Google Labs wordt ook Google News gelanceerd met 4000 nieuwsbronnen (nu 25.000+). Vanaf december 2002 kunnen gebruikers ook zoeken naar producten om te kopen via Froogle (nu Google Product Search).

Blogger

In 2003 neemt Google Pyra over, de stichters van ‘Blogger’. Google betreedt zo de blogosfeer. AdSense wordt gelanceerd, een contentgericht advertentiesysteem. Google Grants en Google Print wordt gelanceerd. Google Print biedt stukken uit boeken aan en wordt later omgedoopt naar Google Book Search.

GOOG

In 2004 lanceert Google Orkut om deel uit te maken van de sociale netwerkgemeenschap. De index is ondertussen gegroeid naar 6 miljard items met 4,28 miljard webpagina’s en 880 miljoen afbeeldingen. Google Local wordt gelanceerd en biedt een oplijsting van lokale, relevante bedrijven en winkels met gegevens (adres, telefoonnummer, …) en wegbeschrijving. Later zalGoogle Maps hieraan gekoppeld worden. In 2004 wordt ook Google SMS gelanceerd waarmee mensen via hun gsm een zoekopdracht kunnen uitvoeren. Keyhole wordt overgenomen en zal later bekend worden onder de naam Google Earth. Google gaat naar de beurs (NASDAQ) in augustus, één aandeel kostte toen $85. De index tikt 8 miljard aan eind 2004.

Google_Analytics

In 2005 gaat Google Maps live. Urchin wordt overgenomen en wordt gebruikt om Google Analytics te ontwerpen. Google Earth wordt losgelaten op het publiek. Ook Google Talk wordt als gratis dienst gelanceerd waardoor gebruikers kunnen chatten met vrienden, zowel getypt als gesproken via een microfoon. In november wordt Google Analytics dan gelanceerd.

Google_Youtube

Picasa wordt in begin 2006 in meer dan  25 talen gelanceerd. Gmail, op dat moment enkel beschikbaar via een uitnodiging, krijgt een extra functie, chat waarbij de IM-tools van Google Talk gebruikt worden. Google News gaat mobiel. Writely wordt overgenomen, de voorloper van Google Docs. Ook Google Trends ziet het levenslicht. In november wordt Youtube overgenomen voor $1,65 miljard. Youtube is momenteel de derde meest bezochte website ter wereld.

Gmail

Als valentijnscadeau wordt Gmail beschikbaar voor iedereen (voorheen was het invitation only). Google Apps Premier Edition wordt gelanceerd, waardoor Google zichzelf op de wolk plaatst (cloud computing). AdSense gaat mobiel. Opensocial gaat online, een dienst waarmee developers applicaties kunnen schrijven voor sociale netwerken. The Queen lanceert The Royal Channel op Youtube.

Google_Chrome

Google Sites debuteert. Samen met Yahoo en Myspace richt Google The OpenSocial Foundation op. Google Website Optimizer is nu een afgewerkt product en niet langer een betaversie. Google Translate wordt uitgebreid met 10 extra talen. De feature Google Suggest wordt toegevoegd aan Google.com. Geruchten rond Google Chrome steken de kop op. Chrome wordt in september dan ook gelanceerd en is nu de derde meest gebruikte browser. Google Earth gaat mobiel en wordt gelanceerd op de iPhone en iPod Touch. Google FriendConnect wordt beschikbaar.

Google_Android

2009 start met de lancering van Picasa voor Mac. Het Vaticaan start een Youtubekanaal. Ocean wordt toegevoegd aan Google Maps. De wereld ontdekt Google Voice. Google ontwerpt en lanceert Sky Map voor Android. Google Wave wordt losgelaten op de wereld. Als reactie op de iPhone lanceert Google in samenwerking met Motorola de Motorola Droid, die gebaseerd is op Google Android 2.0. Later (begin 2010) zal Google zijn eigen toestel lanceren, de Google Nexus One. Er wordt een beta-versie gelanceerd van AdSense voor mobiele applicaties. Google Earth krijgt een update, namelijk Moon.

Google_2084

We kunnen alleen maar afwachten wat de toekomst zal brengen. Maar Google kennende gaat het een interessante toekomst worden met enorm veel nieuwigheden. Blijf op de hoogte van de nieuwe ontwikkelingen via Google Labs of Google New.

Leave A Comment
    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *