To google

Nadat reeds enkele andere woordenboeken waren voorafgegaan is ´to google´ (met kleine ´g´) nu ook opgenomen als een officieel werkwoord in de Merriam-Webster Dictionary. Dit is één van de toonaangevende woordenboeken in de VS, te vergelijken met onze Van Dale.

‘To google’ betekent "het gebruiken van de Google zoekmotor om informatie te vinden op het World Wide Web". I google, you google, he googles, … behoren nu dus tot het officiële taalgebruik. Moet Google blij zijn met deze verregaande inburgering van zijn merknaam? Je moet immers behoorlijk populair zijn vooraleer aan je merknaam een officieel werkwoord wordt gekoppeld. Toch reageert de zoekmachinegigant eerder negatief. Zij zijn in de eerste plaats bezorgd dat een gemeengoed worden van de merknaam in de spreektaal ook tot een uitholling van hun merk zal leiden.

Dit is de reactie de meeste bedrijven hebben. Zij zien hun merknaam liever niet veranderen in een ´echt´ woord, geschreven met een kleine letter, omdat dit negatieve implicaties kan hebben voor de bescherming van hun merknaam. Nu betekent ´to google´ nog het zoeken via de Google zoekmachine, maar in de toekomst kan de term beetje bij beetje veralgemeend gebruikt worden en uiteindelijk een synoniem worden voor zoeken op het Internet zondermeer.

Leave A Comment
    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *