Affiliate marketing vereist goede marketing planning – de basics

affiliate marketing

Affiliate marketing lijkt op het eerste zicht een makkelijke optie voor een online marketing campagne. Bij het opstellen van een strategie voor uw bedrijf zijn toch aantal belangrijke aandachtspunten. Daarom is het aan te raden een sterke marketing planning op te stellen.

Wat is affiliate marketing?

Bij deze manier van online marketing staan bedrijven een commissie af aan de affiliate die producten promoot via zijn website. De commissie is afhankelijk van de afspraak tussen het bedrijf en de affiliate. De betaling kan gebeuren per bezoeker, lead of aankoop die voort komt uit de internet advertentie op de website. Affiliate marketing is interessant voor beide partijen. Het bedrijf met eigen affiliate programma betaalt enkel als er actie voort komt uit de advertentie op de website. De affiliate is gedreven aangezien hij telkens een commissie verdient na een actie via zijn advertentie. Deze tweedelige werking maakt dat affiliate marketing een zeer efficiënte marketing strategie is voor bedrijven.

Het affiliate netwerk is waar alle bezoeken en acties worden getraceerd en waar de commissies verzorgd worden. Het netwerk fungeert als een tussenpersoon die zorgt dat bedrijven afstaan en vervolgens de affiliates de commissies krijgen. Bekende affiliate netwerken zijn: Daisycon, Tradedoubler, Zanox en Tradetracker,…

Een affiliate marketing planning

Affiliate marketing is vooral voor kleinere bedrijven een zeer interessante online marketing strategie omdat er relatief laag risico is aan verbonden. Maar ook grotere bedrijven maken gebruik van deze strategie. Toch is belangrijk als onderneming een marketing plan te hebben voor men begint aan affiliate marketing. Hier geven we een aantal aandachtspunten voor uw planning.

 • Verken je markt en selecteer affiliates die voordeel halen uit uw voorstel. Kijk ook of de websites dezelfde markt target en u dezelfde doelgroep deelt.
 • Bezorg je affiliate partners promotiemateriaal dat makkelijk op de markt is te introduceren.
 • Zorg voor veel verschillende soorten van advertenties: text links, banner, reviews, pop-ups, click-throughs,…
 • Blijf in de tussentijd zoeken naar nieuwe partners. Hierbij is het interessant informatie te posten op uw site over je affiliate programma. Probeer potentiële partners te contacteren en te vragen of ze geïnteresseerd zijn.
 • Als je tevreden bent van je partners, probeer ze dan te behouden door vertrouwen uit te stralen. Hou ze op de hoogte van product updates en betrek ze bij veranderingen in het affiliate programma en commissies.
 • Maak gebruik van een degelijk en gebruiksvriendelijk affiliate netwerk. Bijvoorbeeld degene die hierboven werden aangehaald. Zo heeft u en uw partners een duidelijk overzicht over de commissies.

Tot slot

Affiliate marketing is een online strategie die zeer efficiënt kan zijn voor uw bedrijf. Men moet hier wel aandacht geven aan wie u binnen uw netwerk verzamelt. Want uw partners zijn in eerste plaats in deze business om commissies binnen te halen. Werk aan betrouwbare relaties zodat deze breder worden dan enkel economisch. Voor adverteerders is het vaak een kanaal dat sterk is in branding (veel impressies), maar waar de actiegerichtheid vaak niet te vergelijken is met deze van het zoekmachine-kanaal.

2 Comments

 1. Robbin

  12 months ago

  Affiliate marketing kan ook goed gebruikt worden als particuleren.

  Door het promoten van andermans producten.

  Het is een erg goede manier om een beetje extra bij te verdienen

 2. jonathan

  9 months ago

  Marketing draait om het verkopen van een product of dienst middels een overtuigende boodschap via media met een groot bereik onder potentiële klanten. Traditionele marketing draait vooral om millimeters, oplagen en kijk- en luistercijfers. Dit soort factoren bepaalt van te voren de waarde van de advertentie. Maar misschien levert de advertentie je wel meer omzet op dan dat, of juist veel minder… Dit is van te voren niet te voorspellen, maar het is ook achteraf moeilijk te meten wat nu precies de opbrengst van een marketingactie is geweest.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *