Onlyhumans

Korte urlMobileQr codeMeer topics QR code makenUrl shortener

09.02.2012 - Technology

Branded QR codes maken – maak gebruik van de open ruimte!

Een QR code is lelijk. Een vierkant vakje met zwarte en witte blokjes zal zelden een meerwaarde bieden aan posters of andere bedrijfscommunicatie op visueel vlak. Er zijn echter tal van mogelijkheden om de functionaliteit van de QR code te bewaren en toch aantrekkelijk te ogen. Er zijn bijvoorbeeld een aantal alternatieven voor QR codes, maar je kan ook een QR code maken met het logo van je merk.

Niet alle delen van de afbeeldingen zijn essentieel, de kleuren zijn bijvoorbeeld irrelevant. Let wel op dat er voldoende contrast is tussen de QR code en de achtergrond, anders zal de code moeilijk te scannen zijn. Iedere combinatie van licht en donker zou echter moeten werken. Bijvoorbeeld een QR code in rood-wit van Coca Cola werkt even goed als een in zwart-wit.

De structuur van een QR code

Ook in de QR code zelf is er ruimte die niet gebruikt wordt. Dit is echter enkel het geval bij QR codes die niet veel tekstruimte nodig hebben. Een korte url gebruikt bijvoorbeeld erg weinig tekens, terwijl een tekst van honderden tekens ook in een QR code gezet kan worden, maar deze zal volledig opgevuld zijn met essentiële blokjes.

Het beste resultaat voor een branded QR code krijg je door een url shortener zoals https://bitly.com/ of http://goo.gl/ te gebruiken. Bij een verkorte url zijn enkel de delen die op de afbeelding hierboven zijn aangeduid essentieel. Dit biedt erg veel ruimte voor je logo of zelfs een slogan op te posten.

Ga ver met QR codes, maar niet te ver!

Een bekend voorbeeld van een branded QR code die erg ver gaat is deze van Dolce & Gabbana hieronder. Met een beer in het midden en kleine afbeeldingen op minder relevantie posities maakt D&G volledig gebruik van de mogelijkheden. Een ander voorbeeld is er een van de Hawks. Deze QR code ziet er indrukwekkend uit, maar helaas kunnen wij hem niet scannen omdat hun naam en de vogel op een essentiële positie staat. Gebruik de afbeelding hierboven als leidraad en test altijd of de QR code werkt voor je hem begint te publiceren!

Onlyhumans

De Human Anonymous gunt je een indiscrete kijk achter de computerschermen van onze storytellers en legt zijn oor te luisteren in onze wandelgangen.

Lees meer van Onlyhumans